Над 400 специалисти ще бъдат обучени в японската болница на 29, 30 ноември и 1 декември 

Тридневно обучение по сензорна интеграция и Global Training Method ще бъде проведено в Токуда Болница София за учители и специалисти в системата на образованието, които работят с деца със специални потребности. Събитието се организира от фондация "Стъпка за невидимите деца на България, сдружение "Тацитус" и Асоциацията на ресурсните учители в България, обеденени във Фонд за терапии на деца с аутизъм с подкрепата на Токуда Болница.

Това е първото по рода си обучение с такъв мащаб и със специалното участие на лектори от Германия и Полша с огромен опит в областта и сертифицирани по международно признати програми. Организирането му е осъществено с цел да запознае и разпространи методите за работа и терпия на деца със сензорно-интегративна дисфункция и нарушения като разстройства от аутистичния спектър, увреден слух, дислексия, дискалкулия, които в България са значителен брой. Предназначено е за учители и специалисти като психолози, логопеди, специални педагози, които работят с такива деца, както и за родители. 

Обучението се реализира под патронажа на кмета на София - г-жа Йорданка Фандъкова с подкрепата на Министерство на образованието, Токуда Болница София, Ники Кънчев и Дарик Радио и др. Основните средства за провеждане на събитието са осигурени от Ежегодния Благотворителен търг на Дарик Радио и Ники Кънчев шоу.

Входът в свободен и всеки, който има интерес, може да присъства на лекциите и да се запише за последващата ги практическа част. Основните лекции ще бъдат водени от Кристиане Садакаръм, която е ръководител на отдела за ерготерапия в Детския център в Мюнхен, сертифициран треньор по сензорна интеграция, усъвършенствала техниките за терапия в Ейърс Клиника в Калифорния, САЩ. На практическите работни срещи, участниците ще получат ценни познания от Моника Домаражка, терапевт по метода Global Training, и Беата Крециевска, сензорен терапевт, които ще провеждат групови занятия в събота и неделя. 

Сензорната интеграция е неврологичен процес, който по адекватен начин организира усещанията, които идват от собственото тяло и околната среда, което позволява ефективно използване на тялото в околната среда. Конкретно, той се занимава с това как мозъкът обработва множество сензорни модалности и ги преобразува в използваеми функционални резултати. Сензорната интеграция е от съществено значение за почти всяка дейност, която извършваме, тъй като е комбинация от много сензорни информации от съществено значение за нас, за да можем да разберем нашето обкръжение.

Сензорната интеграция се занимава с това, как мозъкът обработва сензорната информация, идваща от различни сетивни модалности. Това включва пет класически сетива (зрение), (слух), тактилна стимулация (докосване), обонятелна стимулация (мирис) и (вкус). Има и други сетивни модалности, като вестибуларно сетиво (баланс и чувство за движение) и проприоцепция (чувство за собственото положение в пространството). Важно е, информацията, идваща от различни сетивни модалности да бъде правилна. Самата сензорна информация е под формата на различни електрически сигнали, както и в различен контекст. Чрез сензорната интеграция мозъкът може да свърже цялата сензорна информация в съгласувано възприятие, въз основа на което е взаимодействието ни с околната среда.

Токуда Болница София е активно ангажирана с проблемите на децата аутисти в България. Всяка година в болницата провежда консултации проф. д-р Артър Кригсмън от САЩ, световноизвестен гастроентеролог с множество заслуги в областта на терапиите за деца аутисти. Не случайно в края на 2012 г. Токуда Болница бе наградена с наградата "Малкия принц" от Министерство на здравеопазването на България за приносът и в борбата с аутизма. 

Ето и програма на обученията: