Д-р Насер Дадашзадe от болница Аджибадем в Бакъркьой, Турция ще направи безплатни консултации на пациенти, които се интересуват от естетична и/или реконструктивна операция на носа (ринопластика).

Д-р Насер Дадашзадe ще преглежда пациенти безплатно на 16 и 17 ноември в болница Токуда, след предварително запазен час на телефон 02/ 403 4000 или *5544.

Д-р Насер Дадашзадe е роден през 1965 г. в град Мараке, Иран. Завършил е началното, основното и средното си образование в същия град. През 1985 г. заминава за Турция и същата година е приет в Медицинския факултет на Улудагския университет, който завършва през 1991 г. През 1999 г. завършва специализацията си по УНГ в Медицинския университет на Мармарския университет и през 2000 г. е назначен в болница Аджибадем в Бакъркьой. През 2004 г. работи в Чикаго заедно с д-р Дийн Ториуми. През 2012 г. работи заедно с д-р Бахман Гуюрон и продължава развитието си в лицево-пластична хирургия. Преминава обучение за използването на ботокс при мигрена и хирургия при мигрена. Д-р Насер Дадашзадe всяка година участва на заседанията на Американското сдружение по лицево-пластична хирургия и следи иновациите в сферата. Участва като хирург и модератор на множество специализирани събития и уъркшопи със случаи на живо, свързани с ринопластика.

Естетична операция на носа

Какво представлява естетичната операция на носа (ринопластиката)

Ринопластиката е естетична и функционална операция, която се провежда, за да се промени външният и вътрешният вид на носа. Тъй като обикновено при ринопластиката се извършва манипулация върху носната преграда (септума), тази операция се нарича също и септоринопластика.

Защо е важна ринопластиката? 

Носът се намира в центъра на лицето и е важна част от естетичния вид на човек. Проблемите, свързани с носа са различни при всеки човек и са специфични за лицевата му структура. По тази причина естетичната операция на носа се прави спрямо конкретния човек и неговата лицева структура.

Каква е подготовката за ринопластика?

Когато се планира естетична операция на носа, се провежда детайлен преглед на вътрешната част на носа и се определя, дали съществуват проблеми, като стесняване и запушване или стичане на секрет към гърлото. За да може да се постигне красив и естествен вид на носа на пациента, се правят снимки преди операцията, тъй като се налага да се анализира правилно носната и лицевата структура.

Как преминава процедурата ринопластика? 

Естетичната операция на носа се провежда под обща анестезия. В случай, че пациентът има и допълнителни проблеми, като хроничен синузит, изкривяване на носната преграда (девиация на септума) или увеличение на тъканта в носа, то те биват отстранени по време на същата операция.

Затворена или отворена техника?

При естетичната операция на носа се прилага отворена или затворена техника на коригиране на гърба или върха на носа. Естетичната операция на носа чрез отворена техника се провежда като внимателно се прави разрез в долната част на носа, така че да не остане белег след заздравяване. При затворената техника всички разрези са вътрешни. Тук трябва да се внимава за две неща: има различни особености при всеки нос и вида на техниката се определя индивидуално.

Какво се прави по време на ринопластика?

Изправяне на гърбицата на носа, намаляване на носа, повдигане на връхчето, стесняване на широки ноздри и др.

След ринопластика очаква ли се оток и посиняване? 

Не съществува естетична операция на носа, след която да не се появи оток и посиняване. След всяка операция те се наблюдават в различна степен. Фактът, че отокът и посиняването са повече, не означава, че операцията е неуспешна и обратното – лек оток и посиняване не означават успешна операция. 48 часа след операцията на отоците се слага лед, за да намалеят. Отокът и посиняването обикновено отшумяват за 7-10 дни.

Поставят ли се тампони при ринопластика? 

Поставят се силиконови плаки, които не затрудняват дишането, тъй като са снабдени с отвор. Изваждат се след няколко дни.

Свалят ли се конците след ринопластика? 

При операцията, включително и на върха на носа, предпочитам да използвам разграждащи се конци. Тъй като те се разграждат сами, конците не се свалят и пациентите не бива да се тревожат за това. Защитните силиконови плаки, които се слагат върху гърба на носа, обикновено се махат след една седмица. След това гърбът на носа се подсилва временно с лепенки.

Как минава възстановителният процес след ринопластика? 

До месец след операцията се препоръчва употреба на физиологичен разтвор и овлажняващи спрейове, поради образуването на корички. Важно е след операцията носът да бъде пазен от удари. През летния период за оперираните пациенти няма проблем да влизат в морето, но е необходимо в продължение на 3 месеца да се предпазват от директни слънчеви лъчи, да използват шапки и слънцезащитни кремове с висок фактор. В период от 6 месеца след естетичната операция на носа, пациентите не бива да носят очила. При някои пациенти е допустима употребата на титаниеви очила, но с тегло не повече от 3-4 грама.

Периодът за пълно възстановяване на носа и заемане на формата му е до една година. Тогава въпреки всички неприятни фактори за пациента, като оток, посиняване, образуване на корички, леко кървене, които се проявяват в ранния следоперативен период, пациентът вече има естествен и естетически привлекателен нос.

Свързани отделения