Репортаж на телевизия BGonAir за операцията на тежка сколиоза на 14-годишно момче, извършена от доц. Яблански и неговия екип в колаборация с американски хирурзи

Изключително тежка операция на дете с гръбначно изкривяване извършиха лекарите от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с помощта на свои колеги от Америка.

Този вид операции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб. Всяка година необходимост от такива операции в България имат около 30-40 деца, като при 80% от тях сколиозата се развива в периода на израстване.


14-годишният Илкер е с вродена деформация на гръбнака.

"В миналото е имало двукратни операции в други болници с противоречив резултат. Така с годините болестта прогресира изключително бързо, а гръбначният стълб става небалансиран", обясни д-р Васил Яблански.

Това налага сложна операция, продължила повече от 8 часа, която да даде възможност на малкия Илкер за подобрено качество на живот.

Екипът на доктор Яблански с помощта на двама водещи американски специалисти извършват операцията. Такава операция изисква месеци, за да се възстанови пациентът напълно. Но добрата новина е, че днес той може да сяда и ще може да се върне в инвалидната си количка и да започне да функционира по-добре.

След 3 месеца, когато американският екип отново е тук, ще бъде извършена и друга сложна операция на 16-годишно дете с вродено изключително тежко и остро изкривяване на гръбнака, което през последните години прогресира изключително бързо и последствията застрашават нормалното функциониране на органите в гръдния кош като сърце и бял дроб.

*Източник: BGonAir, Новини

Този вид интервенции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/reportazhi/2019-05-07/spetsialisti-ot-stolichna-bolnitsa-i-ot-amerika-izvarshiha-tezhka-operatsiya-na-dete-sas-skolioza

Свързани отделения