През 2019-та година цигуларят Даниел Трингов получава перитонит и е опериран по спешност в Германия, където живее към онзи момент. След хирургичната намеса се развива инфекция, но въпреки това мъжът се възстановява. Впоследствие се образува масивна херния, която трябва да бъде оперирана. Даниел избира да се довери за интервенцията на доц. Веселин Маринов, началник Сектор минималноинвазивна и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

„Доц. Маринов ми казва маестро, но истината е, че той е маестро, защото успя да ме оперира лапароскопски и днес, ден след операцията, се чувствам много добре. Тук имаме екип от най-добрите лекари в България“, споделя Даниел.

Цигуларят отбелязва, че болничните заведения се свързват с негативни емоции, а според него с позитивна мисъл всичко се случва както трябва. Затова решава да започне да свири в Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия по време на престоя си в лечебното заведение.

„Така освен че помагам на себе си, разбрах, че музиката ми се приема добре и от пациентите. Това е моята професия, но и призвание. Музиката е нещо, което настройва вътрешните светове на хората и вярвам, че лекува. Сутринта ме болеше малко, но сега съм по-добре, защото посвирих.“, казва Даниел.

Днес мъжът свири за пациентите в Клиниката, на които предстои операция и им пожела не само успех, но и крепко здраве.

„Аз съм свирил и друг път в болница, в Германия и в стаята свирех. Бях с едни тръби тогава, но пак свирех. Ние с жена ми сме мислили за такива програми, за музикотерапия в лечебни заведения. Много е важно не само да можеш да свириш, а да знаеш как да свириш в конкретни моменти пред различна публика. Човек когато има един богат гардероб, пълен с много дрехи, трябва да знае кога и какво да облече, къде да го носи. Така е и с музиката. Вчера дойдоха няколко медицински сестри в стаята, мислех че ще ми направят забележка, че свиря, а те с широка усмивка ми се зарадваха и ме поздравиха. Беше ми изключително приятно да посвиря на пациентите и на лекарския персонал.“, с усмивка допълни Даниел.