Сбогом на лещите и очилата?! Може би, но с помощта на рефрактивната хирургия. Понятието рефрактивна хирургия включва няколко различни и прецизни микрохирургически операции, благодарение на които ще се избавите от късогледството, астигматизма и далекогледството. Изкуството на рефрактивния хирург е не само във виртуозното извършване на операцията, но и в избора на най-подходящата за конкретния пациент технология.

Едва след като прегледа очите ви, хирургът преценява дали е възможно във вашия случай да се премине към рефрактивна хирургия. Изборът на процедура зависи от няколко фактора като възраст, степен на рефрактивен дефект и начин на живот.

Технологията LASIK позволява да се извърши корекция и на двете очи, като анатомията на роговицата не се нарушава. Тя е приложима при късогледство, далекогледство и астигматизъм. Възстановяването след операцията е много бързо и още същия ден зрението е пълноценно. Процедурата е безболезнена.

Epi-Lasik е разновидност на LASIK.

LASIK with IntraLase е най-съвършенния способ за корекция на рефрактивните нарушения. Възстановяването след процедурата също е най-бързо. Извършва се с фемтосекунден лазер.

Да започнем отначало:

Рефракция или пречупване е оптичен термин. Окото е система от лещи. Всяка леща има т.н. фокусно разстояние – тоест разстоянието на което се формира точния образ при пречупване в нея на светлинни лъчи от безкрайно отдалечени предмети. Това е постоянна величина която зависи от радиуса на извивката на дадената леща. В здравото око, например, фокусното разстояние на роговицата е 23.5 мм и именно на това разстояние от нея се намира ретината. Тоест, в здравото око при нормално зрение,образът на предметите се формира точно върху ретината.

Нарушенията в рефракцията са основната причина за лошото зрение. Рефрактивните очни нарушения се срещат много често, при около 30 процента от хората днес. Става дума за неясен образ на заобикалящите ни предмети. Има четири основни вида нарушения на рефракцията:

 • Късогледство /миопия /- в този случай образът се формира пред ретината. При хората с късогледство или е увеличена дължината на окото, или роговицата има по-голяма пречупваща сила и фокусното разстояние е по-малко, или и двете.
 • Далекогледство – хиперметропия – в този случай или образът се формира зад ретината, или роговицата е с по-слаба пречупваща способност.
 • Астигматизъм - при атигматизма се нарушава сферичността на роговицата, тоест в различните меридиани пречупващата й сила е различна и образът получен от преминалите светлинни лъчи през нея е изкривен.
 • Пресбиопия /старческо далекогледство/ – през четвъртото десетилетие на живота настъпват склеротични промени в стъкловидното тяло, ядрото му се уплътнява, нарушава се способността на окото да акомодира.

Всички описани дотук нарушения изискват уточняване и лечение.

Лазерната хирургия днес е в разцвета си. Опитите да се реши проблема с нарушеното зрение чрез микрохирургия датират от средата на миналия век. С внедряването на ексимерния лазер се извърши технологичен пробив в оперативната корекция на зрението. Неговият лъч изключително точно и щадящо въздейства на роговицата и така променя профила й, че на практика стана възможно да се коригират всички видове и степени на рефракцията.

Може да се каже, че ексимерните лазери извършват „изпарение” на роговичните слоеве: ако това се случва в централната зона, роговицата става по-плоска и се коригира късогледството. И обратно - периферната зона на роговицата при такова изпарение става по-извита и така се коригира далекогледството. Дозираното въздействие на лазера в различните меридиани на роговицата коригира астигматизма.

Предимствата на лазерната корекция са:

 • Радикално се решава проблема с нарушеното зрение, тоест след операцията човек вижда като човек с нормално зрение.
 • Очилата стават излишни.
 • Контактните лещи също.

Лазерна корекция на зрението не се прави преди навършването на 18 години, по време на бременност и през периода на кърменето.

Преглед при специалист:

В МБАЛ „Токуда Болница София” вече рутинно се извършват операции за лечение на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Необходимо е насрочване на консултация със специалист на тел: 02/403 4911. След прегледа опитният офталмолог ще прецени необходимостта от интервенция и ако такава е необходима ще Ви планира за процедурата по остраняване на рефрактивните нарушения.

Противопоказанията за лазерна корекция са:

АБСОЛЮТНИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Общи:

 • автоимунни заболявания
 • имунодефицитни състояния
 • някои системни заболявания

От страна на очите:

 • единствено око
 • дебелина на роговицата не по-малка от 450(440) мкм;
 • глаукома
 • кератоконус
 • прогресираща миопия
 • катаракта
 • операция по повод отлепване на ретината
 • Herpes simplex и herpes zoster.

ОТНОСИТЕЛНИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Общи: диабет, кардиостимулатор,бременност и кърмене, ендогенни психози.

От страна на очите: Остри и хронични възпалителни заболявания на очите, промени в очното дъно, промени в ретината, които изискват профилактична лазерна коагулация.