19-годишна родилка от Казанлък с животозастрашаваща мозъчно-съдова малформация роди здраво и доносено бебе в МБАЛ „Токуда Болница София” след продължила над 6 месеца битка за живота й от екип неврохирурзи и акушер-гинеколози.

В третия месец от бременността на Мария екипът на д-р Славомир Кондов извърши животоспасяваща безкръвна операция за отстраняване на мозъчната аневризма на младото момиче. Щадящата интервенция е единствената възможна алтернатива за спасяване на живота на пациентката без опасност за плода или необходимост бременността да се прекъсне.

Днес Мария е на своя първи контролен преглед при неонатолог със сина си Иван, който проплака на 7ми януари 2013 година. Детето дойде на бял свят с тегло 3,750 кг. и 52 см високо след много внимателно и прецизно проследяване на бременността на майката.

„Многопрофилната болница дава възможност за успешно завършване на родилния процес – здрава майка и здраво бебе, дори при жени, при които бременността е животозастрашаваща, както и при родилки, преминали през толкова сложни операции като Мария”, подчертава д-р Данаил Илиев от Родилно отделение на Токуда, който следи рисковата бременност. Д-р Илиев допълва, че именно мултидисциплинарният подход и сътрудничеството между много различни специалности в рамките на едно лечебно заведение осигурява безопасност във всички аспекти дори и при сериозни съпътстващи заболявания при родилките.

„Когато си жив, трябва да се бориш”, усмихва се Мария и разказва как през юли 2012, в третия месец от бременността си, започва да получава припадъци, заради които лицето й се изкривява и губи способност да говори. След направени образни изследвания става ясно, че бременната има вродена малформация на кръвоносни съдове в мозъка, която всеки момент може да предизвика фатален кръвоизлив. Семейството й започва да търси болница, в която Мария да бъде оперирана така, че да запази бебето си. В Токуда се свързват с началника на отделението по Неврохирургия д-р Славомир Кондов, който още на следващия ден сформира мултидисциплинарен екип и на 16 август извършва интервенцията. Безкръвната операция е направена под пълна упойка при много стриктен анестезиологичен контрол, а достъпът към засегнатия участък в мозъка е през малка дупчица на бедрото. На мястото на аневризмата неврохирурзите поставят три титаниеви спирали, които предотвратяват риска от кървене. Три дни по-късно Мария е изписана в стабилно състояние и започва да проследява бременността си в Токуда.