Революционна терапия на коварното заболяване – чернодробна фиброза, откри изтъкнатият японски специалист и преподавател от медицинския университет в Саппоро проф. Йоширо Нийцу. Това обяви самият той по време на научна презентация пред лекари от различни специалности, която се проведе днес в аулата на МБАЛ „Токуда Болница София”. Професорът съобщи още, че се надява в най-скоро време да се включи в уникален за България проект за лечение на фиброзата на черния дроб. 

Чернодробната фиброза е състояние, при което в органа се образува груба съединителна тъкан. В напреднал стадий болестта може да доведе до състояние, в което функцията на черния дроб е значително намалена, а увреждането на храносмилателната система е изключително тежко.

„До момента в света не съществува метод за лечение на черонодробната фиброза и се смяташе, че това състояние е необратимо”, подчерта проф. Нийцу. „Моето откритие е, че чрез специфична медикаментозна субстанция колагенът или с други думи съединителната тъкан, която се натрупва в черния дроб и разрушава структурата му, може да бъде премахната напълно и да се регенерира здрава чернодробна тъкан. В това е именно е революцията – че фиброзата на черния дроб  може да претърпи обратно развитие и пациентът да бъде излекуван” – допълни още известният специалист.

Проф. Йоширо Нийцу е специалист по гастроентерология и онкология, носител на редица научни награди и дългогодишен преподавател в медицинския университет в Саппоро, Япония.  Той идва за втори път в България, за да запознае медицинската общественост в достиженията си. В рамките на днешната си визита той проведе разговори с ръководството на Токуда за възможността научните открития в медицината максимално бързо да достигат до пациенти чрез международен обмен на опит и знания, и развитие на структури, които да подпомагат приложението на авангардните методи за терапия.