За пръв път в България в японската болница ще бъде приложен известния в цял свят Шрот метод за неоперативно лечение на гръбначни изкривявания

Токуда Болница София организира рехабилитационен лагер за деца и юноши с гръбначни деформации (сколиоза), на който за пръв път в България ще се прилага известния в цял свят Шрот метод. Специализираните кинезитерапевтични процедури са подходящи за деца над 10-годишна възраст с установена сколиоза до 40 градуса. Методът има доказан ефект за подобряване на възможностите и капацитета на тялото на деца и подрастващи с изкривявания на гръбначния стълб. Желаещите да се запишат за Шрот лагер, могат да го направят на тел. 0878 799 103 (Координатор: Виолета Кирчева).

Шрот лагерът е организирано 10-дневно интензивно лечение в съответствие с изискванията на Шрот метода за корекция на сколиозата. Упражненията се правят всеки ден в рамките на 4 часа и половина, разпределени в три 90-минутни сесии. С децата ще работи сертифициран Шрот специалист с дългогодишен опит. Целта на лагера е да позволи на деца с установена сколиоза да овладеят програмата от упражнения, която да продължат да практикуват дори и след приключването на лагера в домашни условия, като в последствие контролно са наблюдавани от специалист.

Рехабилитацията цели подобрение във функционалността, възможностите и капацитета на тялото на пациента със сколиоза. Първоначалната фаза на рехабилитацията се базира на правилното поставяне на диагнозата и точната оценка на общото състояние на пациента, с цел да се назначи най-подходящо лечение. Практикуването на Шрот метода има дълга история и основно се прилага за корекция на сколиоза. Базира се на триизмерен модел на дишане, правилна позиция на таза и специфични упражнения, както и на обучение на пациентите с цел да продължат лечението в домашни условия. В допълнение към силата на собствените мускули, Шрот разчита и на силата на гравитацията и силовото натоварване. Целта е да се установи баланс в позата на детето. Методът е въведен и популяризиран за пръв в Германия от Катерина Шрот и дъщеря и Криста Лехнерт Шрот. Благодарение на отличните резултати, които постига, се разпространява бързо в Европа и по света. Трите плана на корекция на позата представляват същественото предимство в сравнение с други методи за неоперативно лечение на сколиозата.

Сколиоза е деформация на гръбначния стълб, която се среща и при здрави деца и най-често е с неизвестна причина (идиопатична). Изкривяването на гръбнака засяга всичките три равнини и е последвано от мускулна дисфункция и намален капацитет на белите дробове. Асиметричното натоварване на гръбнака е един от факторите за бързата прогресия на сколиозата. Чрез него сколиотичната кривина се оказва под голям натиск, причинен от промяната в баланса на тялото в изправено положение.

За повече информация и записване, може да се свържете с координатора на прогарамата Виолета Кирчева на тел.: 0878 799 103

Свързани отделения