Първите 13 сензорни терапевти на деца с аутизъм на Балканите се дипломираха в Токуда

Сред тях е и рехабилитаторът от Токуда Зюлкадер Пашалова

 

Сертификатите връчиха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, д-р Явор Дренски и известните личности Ники Кънчев, Калин Терзийски, Део, актриста Елена Петрова, певицата Йоана Драгнева, депутатът Ирена Соколова, зам-министъра на младежта Калин Каменов

 

Сред първите 13 сензорни терапевти на деца с аутизъм в България е и нашата колежка Зюлкадер Пашалова. На церемония, организирана от Фонд за терапии, сертфикатите им връчиха столичния кмет Йорданка Фандъкова, Ирена Соколова, д-р Явор Дренски и известните личности, които подкрепят каузата за интегрирането на деца с проблеми в развитието Део, Ники Кънчев, Елена Петрова, Калин Терзийски, Йоана Драгнева.

Събитието се организира от Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, Сдружение „Тацитус” и Национална асоциация на ресурсните учители в България, обединени във Фонд за терапии на деца с аутизъм.

Обучението на професионални терапевти започна след семинар по сензорна интеграция в края на ноември миналата година, на който присъстваха над 400 ресурсни учители. От юни 2014 г. до сега 13 специалисти за работа с деца от аутистичния спектър преминаха професионалните курсове, които се проведоха в Токуда. Обучението бе водено от хабилитирания преподавател проф. Кристияне Кул, която има дълга практика в Клиника Айрес, Калифорния и е началник Ерготерапия в Детски център в Мюнхен.

В България доказано има нужда от повече грижи за децата с проблеми в развитието и засегнати от болести от аутистичния спектър. С дипломирането на първите сертифицирани специалисти по сензорна интеграция се очаква децата да получават все по-професионално отношение, специализирано за потребностите им обучение, добра грижа и шанс за успешно социално интегриране.

Eто какво каза Зюлкадер при получаването на дипломата си: