Новата керамична тазобедрена става за динамични пациенти осигурява повече движение и сигурност при по-бързо възстановяване


Най-новото постижение при изкуствените стави – системата DeltaMotion на DePuy, вече се използва от ортопедичните хирурзи на Токуда Болница София. Иновативната става бе поставена от екипа на д-р Васил Яблански на 53-годишен пациент, който вече е изписан и се възстановява нормално. Имплантът представлява комплекс от висококачествени компоненти за безциментно протезиране на тазобедрени стави с предварително монтиран моноблок от титаниева капсула и керамична вложка (инлей).
Обикновените ставни протези са съставени от глава, капсула, инлей и стъбло, които се свързват механично, а капсулата с помощта и на винтове. За разлика от тях при DeltaMotion инлея е свързан с капсулата в моноблок, при поставянето на който не са необходими винтове и не се правят дупки. Това прави хирургията за смяна на тазобедрена става по-щадяща, като позволява по-малък следоперативен травматизъм, намалява риска от разхлабване, костни усложнения и нужда от реоперации. 
Основното предимство на първо място за пациентите, тъй като им предоставя един много по-голям обем на движение, е възможността в стандартна малка капсула да бъде поставена по-голяма глава на ставата. Свързването в моноблок позволява големината на капсулата и главата да бъдат изчислени оптимално за постигане на максималната възможна гъвкавост на движенията при изкуствена става. За разлика от стандартните стави, където в таза има два компонента и капсулата е свързана с винтове и не може да бъде постигнат този обем на движения, при този вид стави пациентите могат да упражняват леки спортове и да се радват на по-дълги разходки. Тъй като главата и вътрешността на капсулата са изработени от най-висок клас керамика, между тях триененето е възможно най-малко и износването значително се забавя. Това прави ставата изключително подходяща за активни хора в млада, средна и дори напреднала възраст, тъй като нуждата от ревизия е значително намалена.
Покритието на титаниевото стъбло (тази част, която се интегрира в бедрената кост) е от хидрокси-апатит – съединение, което изгражда 50-70% от човешките кости. Това позволява по-бързо зарастване и захващане за естествената костна тъкан и по-пълноценна остеоинтеграция. Същото съединение покрива и капсулата, като под горното е положено второ покритие с миниатюрни пори, наречено Porocoat, изградено от титаниеви мъниста за достатъчно здравина и издръжливост.

Свързани отделения