*Източник: в. Златна възраст

За поява на рак на дебелото черво има предразполагащи и предизвикващи (канцерогенни) фактори. Към предразполагащите на първо място е фамилната обремененост. Рискът да се разболеят децата на болни родители е около 4-7 пъти по-голям, предупреждава проф. Кирил Драганов, дмн, началник клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия на Аджибадем Сити Клиник болница „Токуда". Описани са и редица синдроми, които се предават по наследство. Един от тях са множествени полипи в дебелото черво, които в ранна възраст - 15-25 години се израждат и дават началото на рак. Доказано е, че туморите започват развитието си от единични полипи, които всъщност са доброкачествени образувания на дебелото черво.

Карциномът на дебелото черво е на второ място по разпространение в България и европейските страни, САЩ и повечето азиатски страни. При жените е след рака на гърдата, а при мъжете - след рака на простатата. Наблюдава се снижаване на средната възраст на заболяването, като се увеличават пациентите под 40-45 години.

Функцията на различните отдели на дебелото черво е различна. Затова и локализацията на туморите е със специфични водещи симптоми. Латинският термин за дебелото черво е колон и оттам идва името колоректален рак (ректумът е правото черво). В дясната половина просветът на червото е с доста голям диаметър. Това позволява на тумора да нараства повече и да достига по-големи размери, след което той се разпада и се получава едно немасивно кървене, но почти всекидневно през ден-два. С изпражненията се губи кръв, която костният мозък не може да компенсира. Основните оплаквания са лесна уморяемост, отпадналост, намалена работоспособност. Като се направят изследвания, се установява, че пациентът е с анемия. Понякога тя е доста тежка, но понеже се е развивала с месеци, човек се адаптира към нея. В един момент това става невъзможно.

В лявата половина на дебелото черво диаметърът става по-малък. Чревното съдържимо, което е било кашаво в дясната половина, тук след резорбцията на водата доста се сгъстява. Основната проява е затруднено изхождане по голяма нужда или пълна чревна непроходимост (илиус). Това са двете основни форми на проява на заболяването - в дясната половина на червото - анемия, а в лявата - чревна непроходимост. Има описани и други форми. Кървенето може да е доста масивно и за кратко време да се загуби голямо количество кръв. Човек може да получи хеморагичен шок от кръвозагубата. Има форми, които наподобяват остри възпалителни заболявания, например остър апендицит или пък възпаление на дебелото черво колит. Възможно е такъв тумор да се спука в коремната кухина и да доведе до остър перитонит. Тези четири форми не се срещат толкова често. Основни остават анемията и чревната непроходимост, подчертава проф. Драганов.

Ракът на правото черво има доста специфично клинично проявление. Ректумът е като резервоар, в който се събират много фекалии и когато той се прераздуе, човек усеща, че трябва да отиде до тоалетната. Наличие на туморна маса в него води до почти непрекъснато усещане, че на пациента му се ходи до тоалетната, а когато той се опита да се изходи, изхвърля нещо малко, без да усеща облекчение. Когато туморът нарастне, изпражненията може да станат доста тънки - като молив, лентовидни или нишковидни. Туморите в правото черво често се проявяват с масивно кървене, тъй като там изпражненията са твърди и когато преминават покрай тумора, го травмират и предизвикват кървене.

СИМПТОМИ

Ранните симптоми при колоректалния карцином са като на туморите на храносмилателната система - един от тях е липсата на апетит. Това е достатъчно, за да отиде човек на обикновен преглед - кръвна картина и ехограф, препоръчва хирургът онколог. Втори такъв симптом при колоректалния карцином е промяна в режима на дефекация, но не е задължително това да се прояви като запек. Понякога туморите в лявата половина на червото водят до временна непроходимост и са предпоставка да се развият гнилостни процеси. В резултат на това по-твърдите фекалии, които не са могли да преминат, се втечняват и се получава диария или редуване на запек с диария. Ако 4-5 дни пациентът не се е изхождал, изпражненията се втечняват и следват 1-2 дни с диарийни изхождания по 5-7 пъти на ден. Ранен симптом е и появата на упорит запек, който трудно се повлиява от прием на растителна храна, лаксативи, чайове, шоколад.

Две са местата, където тези карциноми дават разсейки - в лимфните възли в съседство с тумора и в черния дроб. От цялото дебело черво, с изключение на аналния канал, кръвта се оттича по порталната вена в черния дроб, така че лимфните възли и черният дроб са първите филтри, където се появяват метастази.

ДИАГНОСТИКА

Тя се прави с фиброколонскопия, като апаратът разполага с оптична система, която позволява да се види просветът на червото и лигавицата. Извършва се с упойка, тъй като манипулацията е неприятна. Предния ден пациентът изпива очистително и големи количества вода, за да е чисто червото. Освен за диагностика, този метод се използва и за лечение - по време на изследването се отстраняват малки полипи, които с времето може да се изродят в рак.

От целия спектър на онкологичните заболявания при колоректалния карцином медицината има най-добри постижения, категоричен е проф. Драганов. Твърди, че животът на пациентите може значително да се удължи дори и в напреднал стадий. Ако се хване в първи и втори стадий, се получава дефинитивно излекуване. Лечението е комплексно - в него участват хирурзи, лъчетерапевти и химиотерапевти. Лъчетерапевтите се насочват към разположението на тумора в правото черво, като там се прави и пред-, и следоперативна лъчетерапия. В по-горните отдели на дебелото черво лъчетерапията има по-ограничено приложение. Химиотерапия се прави, когато е доказано, че има метастази в лимфните възли и/ или в черния дроб. Хирургията е основен метод, като принципът е да се отстрани туморът и всички лимфни възли в близост до него, независимо дали има съмнения, че са засегнати или не. Има описани случаи на 4-6 и повече операции, при които се отстраняват метастази от черния дроб, който може да регенерира. Така се удължава животът на пациентите с 10-15 години. След карцинома на гърдата и при карцинома на дебелото черво са открити зависимости между чувствителността на туморните клетки към даден препарат и тяхната характеристика, което позволява прилагането на таргетна терапия.

НИТРИТИТЕ И НИТРАТИТЕ СА ПРЕДИЗВИКВАЩИ ФАКТОРИ ЗА ТОЗИ КАРЦИНОМ

Начинът на хранене, заседналият живот, захарният диабет, затлъстяването предразполагат към развитие на онкологични заболявания, защото те са свързани, макар и в малка степен, с нарушаване на имунитета. Всяка минута в един организъм се образуват ракови клетки, но имунната система ги разпознава и убива. Ако тя не може да се справи с тях, те дават началото на рак.

ДОКАЗАНИ КАНЦЕРОГЕНИ ЗА РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО са нитратите и нитритите, които се приемат с колбасите, зеленчуците, плодовете и други замърсени храни. До голяма степен вредят и консервантите, и то за цялата храносмилателна система - хранопровод, стомах, панкреас, чревен тракт.

Ролята на колбасите, пушените меса и риби също не бива да се пренебрегва и за карцинома на хранопровода и стомаха. Те се явяват като първа бариера при приема на тези храни и са най-уязвими. Доказано е, че консумацията на богати на целулоза храни, редовното изхождане по голяма нужда и липсата на заболявания като захарен диабет, нарушения в имунитета имат известно протективно значение. Но не може да се твърди, че ако човек живее здравословно и не страда от други заболявания, не съществува риск да се разболее от рак на дебелото черво.