Мозъчният инсулт и миокардният инфаркт няма да бъдат основна причина за смърт у нас ако се осигури бърз достъп до качествена медицинска помощ на нуждаещите се и се контролират рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания. Това обяви на пресконференция д-р Иво Петров, д.м. – началник на отделение по Кардиология в МБАЛ „Токуда Болница София”.
В България смъртността от мозъчен инсулт е два пъти по-висока от средната за Европейския съюз, а страдащите от повишено артериално налягане на българи са над 2 милиона души, алармира проф. Светла Торбова – ръководител на единствения в Източна Европа Център за профилактика и лечение на хипертония към отделението по Кардиология на Токуда. Всяка година у нас 26 000 души претърпяват мозъчен инсулт, пет пъти повече българи са покосени ежегодно от т.нар. „тих инсулт”, допълва проф. Торбова. Тя препоръчва всеки с кръвно налягане по-високо от 140 на 90 да посещава редовно кардиолог и да спазва стриктно предписаната му терапия. Откритата и лекувана навреме хипертония може да помогне за намаляването на инсултите с 65%.

„До 3-час от настъпването на инсулт и до 6-час от настъпването на инфаркт пациентът трябва да бъде настанен в лечебно заведение с възможност за интервенционално лечение и висококвалифициран екип”, заяви д-р Иво Петров, д.м. Съвременните методи за лечение на мозъчен инсулт са венозна и артериална фибринолиза, а най-авангардният инвазивен подход е механичната реканализация на запушената артерия в мозъка. Д-р Петров добави, че в Токуда над 70% от постъпилите пациенти със спешна сърдечно-съдова патология преминават през първична ангиопластика. Ето защо лечебното заведение може да се похвали с най-ниските стойност в България от вътреболнична смърност в следствие на инфаркт и инсулт.

По повод Световния ден на инсулта в МБАЛ „Токуда Болница София” ще се проведат безплатни неврологични профилактични прегледи на 31 октомври /събота/ след предварително записване на телефон: 02/403 4000. В рамките на кампанията 130 души ще бъдат консултирани за превенция на рисковите фактори, които предизвикват мозъчно-съдова болест. Екипът на отделението по Неврология ще преглежда от 9,00 до 17,00 часа през съботния ден.