Поддържайте здравословно тегло, за да се предпазите от високо кръвно налягане, съветват кардиолозите от Токуда Болница

Талия над 102 см за мъжете, а при дамите - над 88 см - показва повишена заплаха от сърдечносъдови заболявания

Поддържането на здравословно тегло може да предпази от високо кръвно налягане, съветват специалистите по кардиология от МБАЛ „Токуда Болница София” по повод Световния ден на хипертонията – 17 май. Токуда се присъединява към усилията на международната здравна общност и Българската лига по хипертония за привличане на вниманието към затлъстяването като водещ фактор за повишено кръвно налягане и риск от сърдечно-съдови заболявания сред хората в активна възраст.

„Затлъстяването е рисков фактор №1 за повишено артериално налягане”, алармира проф. Светла Торбова – ръководител на Специализирания център по Хипертония в Токуда. Хипертонията се среща 6 пъти по-често при хората със затлъстяване, а инфарктът и внезапната сърдечна смърт по-често сполетяват пълните хора, сочи статистиката. При индекс на телесната маса над 30 кг/м2 рискът за мозъчен инсулт се повищава с 32%. Обиколката на талията е много точен предиктор за съдов риск, допълва проф. Торбова и обяснява: „Коремната обиколка, която показва повишена заплаха от сърдечносъдови заболявания, е над 102 см за мъжете, а при дамите - над 88 см”.

Понижаването с 5 до 10 килограма от наднорменото тегло ще се осигури по-добро здравословно състояние на пациентите, категорична е проф. Торбова.

Затлъстяването е процес, при който се натрупва излишна мастна тъкан както подкожно, така и около жизнено важните органи като сърцето, съдовете, бъбреците. Между 30-40% от причините за трупането на килограми са генетични и следствие на околната среда, а останалите 60-70% са резултат от начина на живот на всеки човек.

Изчислено е , че повече от половината от населението на Европа е с наднормено тегло или затлъстяване. Този проблем води до влошено здраве и риск от сериозни и животозастрашаващи заболявания. Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване. Още по- тревожен е фактът, че свръхтеглото и затлъстяването нарастват и при децата. В света се отчита, че 1 от 6 деца е със свръхтегло, а в Америка 33% от най-малките са със затлъстяване.

Днес  затлъстяването  се определя  като „ новият актьор на сцената на сърдечносъдовите рискови фактори , включително и  при децата”. Болестите, които възникват вследствие са артериалната хипертония, атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, предсърдното мъждене, мозъчният инсулт, сънната апнея, периферните венозни заболявания.

Редукцията на телесното тегло води до редукция на артериалното налягане, категорични са специалистите. Понижаването на теглото с 10 кг води до понижаване на систолното налягане с 10 до 20 мм. Понижаването на телесното тегло води също така до подобряване отговора към медикаментозно лечение.

Най-простите и сигурни способи за понижаване на телесното тегло са повишаване на двигателната активност и понижаване на калорийния прием за постигане на негативен баланс. Ето защо специалистите призовават към ограничаване на вредните навици, повече спорт и движение, редуциран прием на нездравословни храни и консултации със специалист поне веднъж в годината за хората с установена хипертония.

За записване за прегледи при кардиолог - 02/403 19 12 и 02/403 4116