Базедовата болест става причина за опасно изпъкване на очните ябълки извън орбитата на очите

 

Д-р Дарина Кръстинова е призната за един от най-добрите пластични хирурзи в света. Почетен член е на Кралското медицинско дружество в Лондон и е носител на много международни отличия, както и на високия държавен орден „Мадарски конник”. Д-р Кръстинова има множество ученици в България и е гост-хирург в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

Зад всички медицински постижения, ние откриваме в нея човек с огромно сърце - главният двигател за всичко, което прави. Тя оперира с душа и това е качеството, което я води по целия й професионален път. Придобива името си и пациентската любов, работейки неуморно с деца с малформации, пострадали при инциденти или жертви на войни. Категорично не вярва, че нещо е невъзможно и неуморно търси начини да направи всяко нещо изпълнимо. Така отново стига до операционните зали на Болница Токуда, където я намираме днес.

Д-р Кръстинова поема случай на младо момиче с Базедова болест, което трябва да оперира във Франция още в началото на годината. Това обаче става невъзможно поради пандемичните условия, заради които датата на операцията се отлага няколко пъти, докато момичето е в тежък риск от загуба на зрението си. Така д-р Кръстинова взема решение да оперира момичето в България при една от редовните си визити в Болница Токуда. Тъй като времето напредва и рискът се увеличава се налага, заедно с екипа си, на практика да извършат три  операции наведнъж. И го правят успешно!

Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, което наблюдаваме все по-често след инцидента в Чернобил. Основна роля за възникването му има генетичното предразположение. Среща се много по-често при жените между 20 и 40 годишна възраст. При Базедовата болест имунната система разпознава като чужда щитовидната жлеза и я атакува, изработвайки антитела срещу нейните клетки. За отключване на заболяването се предполага, че може да играе роля и стресът, както и способността за спокойно възприемане на заобикалящия ни свят и цялостната ни емоционалност. Точно за това д-р Кръстинова не смята своята работа за финален етап от лечението и препоръчва работа с психолог на пациентите си. Тя вярва, че физическото ни здраве в голяма част е рефлексия на емоционалния ни баланс.

При Базедовата болест се активира деленето на клетките на жлезата, като тя нараства. Производството и секрецията на щитовидни хормони същи нарастват, което води до хипертиреоидизъм. Такъв е и случая на пациентката ни днес - очите са излезли от орбитата си, опъвайки нерва, увеличавайки с всеки ден възможността от загуба на зрение.

Серията от операции цели да запази зрението на пациентката, като има и естетични цели, които следва да се постигнат в четири операции, от които д-р Кръстинова извършва три наведнъж. Успешно се отварят стените на орбитата на окото, взима се костна присадка от черепа и се поставят, така че да задържат окото в орбитата. Екипът успява да прибере 60% от окото на пациентката в рамките на 5 часова операция. След година предстои да се извърши и последната операция, в която да се отстрани част от мастната тъкан на окото и то да се прибере до 80%.