Световноизвестният консултант на Клиниката по Дерматология и Венерология в Болница Токуда, участвал в шест антарктически мисии, стана кръстник на остров във Вилхелмския архипелаг на Антарктическия полуостров

Остров Цанков е необитаем остров с координати 65° 3′ 58″ S, 64° 8′ 38″ W, част от островите Данеброг във Вилхелмската островна група по западното крайбрежие на Антарктическия полуостров в Антарктида. В по-голямата си част той е покрит от лед. Има дължина от 625 м в посока запад-югозапад и ширина 216 м в посока запад-североизток и площ от 9,48 ха. 

Нови географски наименования се дават от страните, участващи активно в научното изследване на Антарктика, а проф. Цанков е един от учените, участвал с научни проекти в областта на дерматологията в цели 6 мисии на студения континент. Името е одобрено от Комисията по антарктическите наименования, основана от Българския антарктически институт през 1994 г., понастоящем звено към Министерство на външните работи. Комисията поддържа сътрудничество с органите на други държави, отговорни за антарктическите географски наименования, както и с международния Научен комитет за антарктически изследвания (SCAR). Данни за българските антарктически топоними се публикуват редовно в уебсайта на Комисията и в международния Справочник за антарктическите географски наименования, поддържан от SCAR.

България е една от 23-те Антарктически нации, които имат наименования на географски обекти на Южния полюс. Български към момента са 1498 топонима, с което страната ни се нарежда 9-та в света по брой географски обекти в Антарктида, носещи българско име. 

Чл. кор. проф. Николай Цанков участва в 6 антарктически експедиции, където изследва различни характеристики на кожата в условията на антарктическия климат. Научните му изследвания в тази връзка са публикувани в престижни международни журнали по Дерматология и венерология, които се радват на голям интерес.

 

Свързани отделения