Безплатни операции на деца от България с тежка форма на изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза) бяха извършени от американски спинални хирурзи в областта съвместно с колегите им от отделението по Ортопедия и травматология на МБАЛ „Токуда Болница София”. Скъпите импланти, необходими за реконструкция на гръбначните усложнения, които не се покриват от Националната здравноосигурителна каса, също бяха дарени от американските водещи специалисти – д-р Стивън Марджетко, д-р Дейвид Клементс, д-р Ахмет Алани и д-р Дийра Анатакришнан.

„Благодарен съм на целия екип на отделението по Ортопедия и травматология в Токуда за възможността да помогнем на тези деца.” – заяви д-р Стивън Марджетко, ортопед от Лутеранска болница – Илинойс с богат опит в оперативното лечение на сколиоза при децата. „Случаите бяха толкова комплицирани, че подобряването на стойката им беше изключително рисково, поради опасността да се засегне гръбначният мозък.” – добави д-р Марджетко.

Сколиозата е тежко заболяване, при което прешлените, които изграждат гръбначния стълб, се изкривяват и предизвикват деформацията му. Най-често се диагностицира в детска възраст, но ако не се лекува навреме, може да доведе до сериозно ограничаване на двигателните възможности на детето и дори до инвалидизация. В най-тежките случаи изкривяването притиска важни органи като сърце, бели дробове и др., което пречи на тяхното правилно функциониране.

„В България случаите на тежка сколиоза са по-чести, отколкото в световен план, поради неглижирането на проблема” – алармира д-р Васил Яблански, началник на отделението по Ортопедия и травматология в МБАЛ „Токуда Болница София”. „Една от пречките пред лечението на малките пациенти са и скъпите импланти, необходими за операцията, които не се покриват от НЗОК, но в случая бяха дарени от американските ни колеги. Обмяната на опит с тях ни дава възможност да повишим квалификацията си, благодарение на което екипът ни вече има необходимите знания и умения самостоятелно да помага на тези деца, за които това е единственият шанс да водят нормален живот.”

Това е десетата визита на чуждестранните специалисти по тази програма в японската болница, а оперираните от тежка сколиоза по този проект деца до момента са над 30.

Свързани отделения