Новостите в лицево-челюстната хирургия са акцентът на Национална конференция, която се провежда днес в МБАЛ „Токуда Болница София”. Форумът е с международно участие и се организира от отделението по Лицево-челюстна хирургия на японската болница и Сдружението на оралните и лицево-челюстни хирурзи в България.

Основните теми в програмата са авангардните хирургични методи за лечение на травми, малформации и тумори в областта на лицето, черепа и шията, както и възможностите за реконструктивна и пластична лицева и орална хирургия. Беше представена и лекция за спецификите при лъчетерапията при тумори на главата и шията.

Домакинът и началник на отделението по Лицево-челюстна хирургия в Токуда д-р Радослав Славчев откри форума и представи обзорен доклад за възможностите и постиженията на екипа си. Сред случаите бе възрастен мъж, ударен от падащо от 8-ми етаж метално парче от сонда. Всичките черепни кости на мъжа са били счупени, но след много сложна краниофациална /лицево-черепна/ операция той се е възстановил и върнал към нормалния си начин на живот. Друг случай на хирурга бе на дете, което при игра на футбол е ударено с коляно, в следствие на което е счупена и разместена очната му орбита. Операцията е успешна, като на момчето е поставена костна присадка, за да се запази целостта на лицето и да се даде шанс за пълно възстановяне и естетичен изглед.

Бяха презентирани и съвременните техники за контуриране и моделиране на лицето с цел естетика и реконструкция чрез липофилинг /инжектиране на собствена мастна тъкан на пациента/, съвременни техники за ринопластика /естетична корекция на носа/ и хейлопластика /първична корекция на устната/.

Председателят на сдружението доц. Джоров представи опита си като хирург при фрактури на горен лицев етаж, а гостите от чужбина демонстрираха постиженията в областта на онкохирургията на лицето и терапевтичния подход при орбиталната дъга.

Широка дискусия между лицево-челюстните, пластичните хирурзи и специалистите по уши-нос-гърло възникна по отношение на терапията при онколотичните заболявания в областта на лицето и шията. Лекарите от различните специалности се обединиха около идеята за изграждане на единен терапевтичен протокол в интерес на пациентите.

Свързани отделения