Новости в лечението на аутизма - репортаж по БНТ на 17,08,2011

Американски лекари са открили зависимост между състоянието на стомашно чревната система и развитието на децата, страдащи от аутизъм. В лечението на деца аутисти те са заложили на възстановяването на здравето на стомаха и червата и са постигнали истински скок в растежа и нервно–психическото развитие на такива пациенти.

Откривателят на тази нова теория за работа с деца аутисти – американският специалист д-р Артър Кригсман, гостува у нас и заедно с български гастроентеролози новият лечебен подход вече се прилага и при български деца.

У нас точна статистика за децата болни от аутизъм няма. Диагностиката е трудна, малко са и специалистите главно психолози, които работят с тях. Според някои световни статистики, обаче, на всеки 100 новородени едно се разболява от аутизъм на втората година след раждането. Досега се смяташе, че причините са свързани само с нервната система. В САЩ вече постигат успехи с нов подход – интензивно лечение и на храносмилателната система.

Д-р Асен Петров – гастроентеролог, завеждащ Клиника по вътрешни болести в болница "Токуда": "Една от теориите е, че голяма част от имунната система на човека се намира в гастро-ентестиналния тракт и там, поради фактори, които не са много известни, се получава   възможност за възникване на различни автоимунни механизми, които предизвикват различни проблеми и да влияят на нервно-психическото развитие."

Заедно с проф. Кригсман българските специалисти прегледаха ендоскопски стомахчетата на 5 деца с аутизъм и при всички се доказаха проблеми, търпяни с години.

Проф. д-р Артър Кригсман – детски гастроентеролог Ню Йорк - САЩ: "Никой не знае как точно си влияят и каква е връзката между здравето на стомаха и червата и състоянието на децата с аутизъм. Факт е, обаче, че повечето от тях - 70-80 %,   имат стомашно-чревни проблеми – болки, подуване, диария или констипация. Специалните изследвания, които им правим, доказват наличието на хронични възпаления в тази област. Когато започнем лечение на тези проблеми, те се освобождават от постоянните болки, стават по-жизнени, по-весели, спят по-добре,порастват и възприемат по-добре."

Родителите често избягват тези изследвания, защото се провеждат под упойка, за да не са болезнени и стресиращи за децата.

Д-р Георги Симеонов – анестезиолог - завеждащ "Реанимация и интензивно" лечение в болница "Токуда": "Трябва да се спазва безопасността при анестезия, което изисква задължително поредица от консултации и изследвания. Това е един процес, който изглежда на пръв поглед много тежък и сложен, но това е рутинна практика в нашето ежедневие."

Съветът е родителите да се доверят на опитни специалисти и да проведат изследванията, защото резултатите са повече от окуражителни. Подобрението на две от българските деца, лекувани по новия метод е
докладвано дори на световния конгрес за лечението на аутизма в Чикаго.

Д-р Асен Петров – гастроентеролог, завеждащ Клиника по вътрешни болести в болница "Токуда": "Едното дете е с напълно възстановена развитие след регресията, която е получило на втората година и едно, което в момента провежда комплексно лечение на тези проблеми – има съвсем обективни признаци на подобрение."

Изследванията и лечението вече се провеждат и у нас в болница "Токуда". Това се случва заради упоритостта на майките от фондация "Тацитус", които организират посещението на американския специалист в България, защото са решени да търсят различно решение за своите деца, страдащи от аутизъм.

Мина Ламбовски - Фондация "Тацитус" – инициатор за приложението на новата терапия в България: "Смятаме, че той може да се третира медикаментозно и смятаме, че може да се повлияе и повлиявайки гастстро-естентиналната симптоматика се повлиява способността им да учат и да говорят, да функционират в обществото."

Вижте репортажът тук

http://bnt.bg/bg/news/view/58671/novosti_v_lechenieto_na_autizma