Новите методи на лечение на сърдечно-съдовите заболявания, включително и авангардна терапия за пациенти, страдащи мжонествена склероза демонстрира днес международен екип лекари в рамките на втория Ендоваскуларен симпозиум в МБАЛ „Токуда Болница София”. Той се провежда днес от 09,00 часа в Аулата на ет.9.

Ендоваскуларните методи на лечение успешно заместват извършваните големи операции, но ефектът за пациентите е много по-висок, тъй като чрез миниинвазивните техники драстично се намалява травмата от интервенцията и се съкращава възстановителният период. Новите методи дават шанс и на пациенти със съпътстващи заболявания, които не могат да бъдат оперирани под пълна упойка.

Ендоваскуларната терапия е приложима не само при заболяванията на съдовете на сърцето, които могат да предизвикат инфаркт, а също така при недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, което е рисково за инсулт, на бъбреците – което предизвиква остра бъбречна хипертония и др.

„В България се правят 10 пъти по-малко от необходимите периферни ендоваскуларни процедури в сравнение с средното европейско ниво”, алармира доц. д-р Иво Петров, дм – началник на отделението по Кардиология на МБАЛ „Токуда Болница София” и иницатор на форума.

В интердисциплинарния Ендоваскуларен симпозиум участват водещи специалисти от България и света, които ще се фокусират върху проблемите, възможните методи и алтернативи за лечение на заболяванията на аортата и големите й клонове, новите методи за лечение на диабетно стъпало, както и най-авангардните техники за ендоваскуларно лечение на венозна недостатъчност при пациенти с множествена склероза. Специално за събитието в България са проф. Йошиаки Йокой от Осака, Япония, проф. Хюго Лондеро от Буенос Айрес, Аржентина, проф. Зоран Милошевич от Любляна, Словения и др.

„Амбицията на форума е да начертае тенденциите в развитието на този най-съвременен клон на медицината – ендоваскуларният подход при сърдечно-съдовите заболявания – чрез обединяване на усилията на кардиолози, невролози, съдови хирурзи, неврохирурзи и специалисти по образна диагностика”, допълва доц. д-р Иво Петров.

На живо ще бъдат демонстрирани специфични техники на ендоваскуларно и хибридно (ендоваскуларно и оперативно) лечение, които превърнаха миналогодишното издание на този първи по рода си в страната курс в истински успех. Събитието може да бъде гледано на живо и на първия по рода си медицински видео портал – www.healthbooktv.com