С нова апаратура за диагностика и лечение на плоскостъпие разполага

МБАЛ „Токуда Болница София”

Неглижирането на проблема „плоско стъпало” в детска възраст често води до трайни увреждания, алармират ортопедите от японската болница

С високоспециализирана съвременна апаратура за диагностика на ходилните аномалии се сдоби отделението по Ортопедия и травматология на МБАЛ „Токуда Болница София”. Новото оборудване ще позволи по-прецизна диагностика и лечение на плоскостъпието, което е масово и сериозно заболяване на опорно-двигателния апарат и изисква навременна лекарска намеса. За повече информация и записване е разкрит телефон: 02/403 4918.

„Плоскостъпието е широко разпространено у нас, като голяма част от засегнатите са деца. Точната диагностика още в ранна детска възраст дава големи възможности проблемът бъде повлиян успешно с подходяща терапия и двигателен режим”, казва д-р Васил Яблански, началник на отделението по Ортопедия и травматология към МБАЛ „Токуда Болница София”.

Обикновено симптомите на заболяването са болки в ходилата и глезените, отоци и крампи след по-продължително ходене. Препоръчително е родителите, които имат съмнения, че детето им страда от плоскостъпие, да го заведат на консултация със специалист ортопед между 4 и 5-годишна възраст. Неглижирането на проблема може да доведе до деформации на ходилата и увреждания на опорно-двигателния апарат.

Модерната компютъризирана диагностика в „Токуда” е изключително важна за точното коригиране на ходилната аномалия. Извършването на анализ на походката позволява центриране тежестта на тялото, подобряване на биомеханиката на походката, както и изработването на максимално подходящи индивидуални стелки, съобразени със степента на заболяването.

В отделението по Ортопедия се провеждат и профилактични детски прегледи при съмнение за плоскостъпие.

Свързани отделения