Нобелов лауреат за медицина посети Токуда

Проф. Цур Хаузен: Редица инфекции могат да причинят рак

Носителят на Нобеловата награда за медицина за 2008 г. проф. Харалд цур Хаузен изнесе лекция в Токуда болница София, в която акцентира върху връзката между определени вирусни инфекции и развитието на различни форми на рак. Професорът, който стана нобелист за откриването на причинно-следствената връзка между хроничната инфекция с човешкия папиломен вирус (HPV) и рака на маточната шийка, обяви, че при редовни тестове за този вирус и ваксинация на подрастващите, този тип рак може практически да бъде ликвидиран.

Немският учен оцени високо усилията на своите български колеги, както и на гинекологичния екип в Токуда да прилагат най-съвременните средства за диагностика, профилактика и лечение на причинените от папилома вируса заболявания.

Д-р Елизабет Трайкова, медицински директор на ДКЦ Токуда съобщи, че само за година и половина в центъра за HPV-диагностика са преминали над 12 000 жени. Тези резултати са особено обнадеждаващи и доказват, че българската жена е започнала да се грижи повече за своето здраве и определено е по-информирана за ролята на профилактиката.

В България по официални данни всеки ден по една жена умира от рак на маточната шийка. Проф. Цур Хаузен напомни, че разработената ваксина, поставена навреме при момичета, които не са започнали полов живот (между 9-17 години) гарантира поне 80% сигурност срещу смъртоносното заболяване.

В Токуда Болница от няколко години функционира специализиран Център за комплексно диагностициране и профилактика на рак на шийката. Тук се извършва цялостен скрининг на гинекологичното здраве на пациентките по установения златен стандарт в медицинската практика, който включва преглед от специалист, цитонамазка, колпоскопия, тестване за носителство на човешки папилома вирус /HPV/, ваксинация, лечение при установено заболяване, продължително проследяване. Записването се извършва на телефон: 02/403 4000 и 02/403 4910

За повече снимки от пресконференцията посетете нашият профил във фейсбук:

www.facebook.com/tokudahospital