В навечерието на Световния ден на здравето се проведе традиционната научна среща на Клиниката по дерматология и венерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Тази година темата на събитието беше „Кожата като вселена“.

Сред гостите на научната среща бе проф. Христо Пимпирев, български учен и полярен изследовател, ръководител на всички български антарктически експедиции и почетен член на Българското дерматологично дружество, мениджърът по логистиката на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев и проф. Минчо Шекерджийски, който подосигурява имунологичната защита на антарктиците.

„Изключително съм поласкан да бъда в тази зала и се чувствам много щастлив, защото съм почетен член на Българското дерматологично дружество от миналата година. Искам да благодаря на проф. д-р Николай Цанков, който не само дойде в Антарктида и участва в толкова антарктически експедиции, но той мотивира и предаде работата на последователи след себе си. От научните колективи, които работят в Антарктида, нашите дерамтолози имат най-много научни публикации, които се радват на голям интерес“, каза проф. Пимпирев.

Сред акцентите на научната среща бе заболяването псориазис, някои негови усложнения и методи за лечение. Модератор на срещата бе проф. д-р Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология и венерология, а презентации по темата изнесоха д-р Боян Танчев, д-р Бисера Котевска и д-р Маргарита Къчева.

„Кожата в Антарктида“ бе темата, която представиха доц. д-р Иван Богданов и проф. д-р Развигор Дърленски. Заедно с чл.-кор. проф. д-р Николай Цанков те са първите дерматолози, които стъпват на Ледения континент.

Специалистите провеждат редица изследвания на физиологията на кожата при екстремните климатични условия и ултравиолетовото натоварване. Доц. Богданов и проф. Дърленски разказаха за самото пътувене, най-новите изследвания на екипа за адаптацията на кожата, показаха и богат снимков материал.

Презентация изнесе и чл.-кор. проф. д-р Николай Цанков на тема „Кожата в българската поезия“.

Срещата се проведе при огромен интерес на 6 април 2023 г. в Аулата на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Свързани отделения