Всеки 4-ти инсулт в България води до смърт, алармираха лекари по време на първия по рода си Каротиден симпозуим в Токуда

Пораженията от мозъчен инсулт – смърт и инвалидизация – могат да бъдат избегнати чрез прилагане на навременно инвазивно лечение

Всеки 4-ти инсулт в България води до смърт. За това алармираха невролозите и кардиолозите от МБАЛ „Токуда Болница София”. Специалисти от различни области на медицина се събраха на първия по рода си у нас симпозиум, посветен на съвременната диагностика и лечение на мозъчно-съдовите заболявания.

Над 150 инвазивни кардиолози, невролози, съдови хирурзи и рентгенолози наблюдаваха на живо прилагането най-авангардните и животоспасяващи техники за лечение на запушени мозъчни артерии по време на мултидисциплинарния форум „Каротидно стентиране – резултати и перспективи”, който се провежда в Токуда днес.  

„В България инсултите са с 30% повече от инфарктите, а смъртността от мозъчен инсулт у нас е два пъти по-висока от средната за Европейския съюз” – с тази тревожна статистика откри симпозиума д-р Иво Петров, дм – началник на отделението по Инвазивна кардиология в МБАЛ „Токуда Болница София” и водещ специалист в областта на съвременното лечение на болестите на сърцето и основните съдове.

Натрупването на атеросклеротични плаки се наблюдава в голяма степен и при млади хора между 20 и 30 годишна възраст, подчертаха лекарите. Всяка година у нас 26 000 души претърпяват мозъчен инсулт, пет пъти повече българи са покосени ежегодно от т.нар. „тих инсулт”.

Мозъчният инсулт няма да бъде водеща причина за смърт у нас, ако се осигури бърз достъп до качествена медицинска помощ. „3-ия час от настъпването на инсулт е златният стандарт пациентът да бъде настанен в болница с възможност за интервенционално лечение от висококвалифициран екип”, заяви д-р Петров, д.м.

Съвременните методи за лечение на мозъчен инсулт са венозна и артериална фибринолиза, а най-авангардният инвазивен подход е механичната реканализация на запушената артерия в мозъка. Д-р Петров добави, че в Токуда над 70% от постъпилите пациенти със спешна сърдечно-съдова патология преминават през първична ангиопластика. Ето защо лечебното заведение може да се похвали с най-ниските стойност в България от вътреболнична смърност в следствие на инфаркт и инсулт.

Посетете страницата на отделението по Кардиология.