Възрастният човек е избягал по пижама от един от специализираните сектори за лечение на инфекцията в болницата

85-годишният пациент на Ковид звеното в Болница Токуда е успял да излезе през аварийния изход на отделението и е напуснал незабелязано болницата в малките часове на денонощието. Той е с деменция, след прекаран инсулт и има усложнения от ковид-инфекция, които налагат болнично лечение. 

Д-р Добромир Райков е специализиращ гастроентеролог, който дава дежурства в един от ковид секторите на Болница Токуда. Към края на смяната около полунощ екипът в отделението установява скорошната липса на един от пациентите. Видеонаблюдението показва, че е излязъл извън болницата. Уведомени са районното полицейско управление и роднините на болния. 

След 6-часовата изтощителна смяна, д-р Райков не поема към своя дом за заслужена почивка. Мисълта за пациента, който е възрастен, с инфекция, не осъзнава своите действия и е неподходящо облечен за атмосферните условия, не му дава спокойствие. Той се качва в личния си автомобил в извънработно време, и тръгва да търси пациента. Намира го на улицата на около километър от лечебното заведение. Без колебание го качва в собствения си автомобил, докато е цивилен, и го връща обратно в отделението. 

Предвид обстоятелствата - ковид-инфекцията, свързаните заболявания и деменцията, това неосъзнато излизане по пижама в студа навън е ситуация, която е можела да коства живота на пациента при по-продължителен престой. За щастие, д-р Райков приема мисията да бъде до своите пациенти при всички положения, и да изпълнява своя дълг като лекар и като човек. 

След връщането в болницата, пациентът продължава лечението си и е изписан като преборил успешно инфекцията.