Месец на профилактиката  на рака на шийката на матката стартира от днес в Токуда

Ракът на маточната шийка убива, но установен навреме е 100% лечим, категорични са специалистите от японската болница

Месец на профилактиката на рака на маточната шийка стартира с днешна дата в Токуда. Комплексните прегледи ще се извършват в Центъра за диагностициране, лечение, продължително наблюдение и  профилактика на рак на шийката на матката, който бе разкрит в края на миналата година в Токуда. За информация и записвания са разкрити телефони: 02/403 4000 и 02/403 4910.

Целта на инициативата е повече българки да получат достъп до специализиран преглед, на който да се тестват за носителство на Човешки папилома вирус /HPV/ - доказаният причинител на злокачественото заболяване.

„Ракът на маточната шийка убива, но установен навреме е 100% лечим”, категорични са специалистите. Всяка година в България се откриват около 1000 нови случая, като близо 40 % от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. Само чрез редовна профилактика могат да бъдат спасени много жени, доказва и японският опит, където прегледите за носителство на човешки папилома вирус са задължителни. При ранно установяване шансовете за излекуване на пациентките са значително по-високи, категорични са лекарите в Токуда.

В рамките на Месеца на профилактиката на рака на маточната шийка пациентките ще могат да се възползват от промоционалните диагностични пакети, чийто оптимален вариант включва преглед, цитологично изследване, колпоскопия и тестване за носителство на човешки папилома вирус.

Специално за кампанията цените на различните по обем профилактични пакети са намалени с 35% за всички записани в периода 24 юни – 31 септември.

Цената на пакета „Скрининг за рак на маточната шийка” е 57 лева, в които се включва преглед от гинеколог и тестване за носителство на HPV.

Цената на пакет "Скрининг за рак на маточната шийка с цитологично изследване" е 67 лева, а оптималният пакет, включващ преглед, цитологично изследване, колпоскопия и тестване за носителство на човешки папилома вирус - 82 лева.