Студенти по медицина от Македония ще трупат знания в японската болница в София – това предвижда меморандум, подписан днес от Министъра на здравеопазването на Македония Никола Тодоров и изпълнителния директор на Токуда д-р Явор Дренски

МБАЛ „Токуда Болница София” придобива статут на университетска болница на Република Македония. Това предвижда меморандум, който бе подписан днес от министъра на здравеопазването на Македония Никола Тодоров и изпълнителния директор на Токуда д-р Явор Дренски в японската болница в София. В официалната делегация участваха още проф. Саша Митрев – ректор на Медицинския университет в Щип и посланикът на Република Македония у нас Н.Пр. Благой Ханджийски. По силата на споразумението студенти, специализанти и докторанти по медицина от университета в Щип ще се обучават в Токуда Болница София от лекарите на японската болница.

 

„Днес откриваме ново измерение на сътрудничество и правим изключителна стъпка напред в повишаването на медицинската квалификация и качеството на лечение за македонските граждани”, заяви министър Тодоров. Той подчерта, че взаимодействието с Токуда до този момент е много успешно – над 50 лекари специалисти от Македония са участвали в програмата за продължаващо обучение, която се провежда в Токуда болница. Едновременно с това в Щип с помощта на екипа на очно отделение на японската болница са въведени съвременни методи за лечение  на катаракта и списъкът на чакащи за операция е драстично намален.

От своя страна д-р Дренски изрази задоволството си, че с този проект все повече лекари в региона ще имат възможност още от студентската скамейка да се докоснат до японските традиции в болничното лечение и по този начин ще бъде изпълнена мисията на д-р Торао Токуда пациентите в региона да получат достъп до все по-качествена терапия и грижа.

Ректорът на Медицинския университет в Щип проф. Митрев изрази удовлетворението си, че македонските студенти ще могат да участват в обучителни програми в Токуда болница във всички области на медицината в новата университетска база. „Нашите студенти вече могат да се обучават в най-реномираната болница в София. За Медицинския университет в Щип това е голяма възможност да затвърди успешното си развитие, да докаже потенциала си като регионален образователен център и да привлича студенти и от съседните страни”.