Жена с опасност за живота в следствие на мозъчен кръвоизлив бе спасена от екип инвазивни кардиолози и неврохирурзи от МБАЛ „Токуда Болница София”. За първи път у нас мултидисциплинарният екип приложи ендоваскуларна /вътресъдова/ техника при подобен род животозастрашаващи състояния без отваряне на черепа.
 
65-годишната жена постъпва в неотложното звено на японската болница на 24 януари 2010 през нощта със симптоми за масивен мозъчен кръвоизлив. Последвалите спешни изследвания и скенер на глава показват кървяща аневризма на една от артериите, захранващи мозъка.
 
Процедурата представлява навлизане с катетър през дистантен достъп на бедрената артерия, който се проследява под ангиографски контрол. Самото навлизане с катетър толкова навътре в мозъка е много авангардно като медицински подход и изисква висока квалификация и опит на лекарите. След достигане до увредения участък на съда той се емболизира /запушва/ чрез специални титаниеви спирали при аневризмите или чрез вливане на вътресъдово лепило за артериовенозните малформации, което също се използва за първи път в България.


Началниците на отделенията по Инвазивна кардиология и Неврохирургия в Токуда -д-р Иво Петров, д.м. и д-р Славомир Кондов вече имат натрупан опит с подобна емболизация на мозъчни тумори. До този момент, обаче,  процедурата не беше заплащана от НЗОК и поради това достъпът на пациентите беше ограничен.
 
Още от този месец Токуда започва регулярно да приема пациенти, подходящи за безкръвно лечение на заболяванията на съдовете на мозъка. Лечението ще се извършва с методите на интервенционалната неврорадиология и с двата би-плейн ангиографа, разположени на базата на отделението по инвазивна кардиология.