Бременна жена в 4 месец с опасност за живота в следствие на кървяща артерио-венозна малформация в мозъка бе спасена от екип инвазивни кардиолози и неврохирурзи от МБАЛ „Токуда Болница София”. Мултидисциплинарният екип приложи сложна ендоваскуларна /вътресъдова безкръвна/ техника без отваряне на черепа и запечата кървящата структура със специално високотехнологично лепило.


19-годишната жена постъпва по спешност в японската болница на 16 август в ранният следобед след поредица от епилептични припадъци и непосредствен риск за както за нея, така и за бебето й. Последвалите спешни изследвания и скенер на мозъка показват кървяща вродена малформация. Проблемната зона се оказва разположена на изключително труднодостъпно място, което не позволява отворена хирургия поради високия риск от усложнение и засягане на важни центрове на централната нервна система. Отворената операция би поставила като необходимост прекъсване на бременността, което е и водещата причина да бъде избран авангардният подход в името на живота на майката и детето й.


Мултидисциплинарният екип от инвазивни кардиолози и неврохирурзи по спешност предприема ендоваскуларната интервенция, която е осъществена изключително успешно и кървящата артерио-венозна малформация е емболизирана  /запушена/ чрез вливане на специално вътресъдово лепиво. Жизнените показатели на бебето бяха обект на постоянно мониториране.
„Процедурата беше много сложна поради техическите предизвикателства да се достига до увредения участък дълбоко в мозъка и заради високия риск от инсулт”, разказва д-р Славомир Кондов , началник на отделението по Неврохиругия в Токуда.  Допълнително предизивикателство беше и грижата за бебето на бременната млада жена, което трябваше да бъде предпазванo от постоянното рентгеново облъчване, необходимо за процедурата .
„Наистина сме щастливи че успяхме да спасим живота на тази млада жена и не само това, но запазихме живота и на нейната рожба, което при отворена операция вероятно не би било оцеляло” допълва доц. Иво Петров, началник на клиниката по кардиология и Ангиология и национален косултант по Инвазивна кардиология.


В момента пациентката и бебето й са вън от опасност за живота, без никакъв неврологичен дефицит и се възстановяват под грижите на лекарите в отделението по Неврохиругия в японската болница.


Началниците на отделенията по Инвазивна кардиология и Неврохирургия в Токуда – доц. Иво Петров  и д-р Славомир Кондов рутинно извършват подобна емболизация на мозъчни тумори и съдови малформации.