Екип лицево-челюстни хирурзи, ортопеди и съдови хирурзи извършиха сложна мултидисциплинарна операция с автоложна присадка от пищялна кост

Авангардна реконструктивна операция в лицево-челюстната област, извършена в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, ще позволи на пациентка с тумор на долната челюст да се храни и живее нормално. Екипи на лицево-челюстния хирург доц. Антон Джоров, доц. Васил Яблански, началник Клиника по Ортопедия и травматология, и проф. Васил Червенков, началник на Клиника по Съдова хирургия, извършиха сложната хирургична интервенция, при която долната челюст на пациентката бе заместена с кост от подбедрицата и. Операцията продължи около 9 часа.

Пациентката е диагностицирана с амелобластом на долната челюст, след забелязана подозрителна област на рентгенова снимка при изваждане на мъдрец. Туморът има рецидивиращ характер, разраства се и може да обхване съседни тъкани и органи, и често преминава в злокачествена трансформация. Адекватното лечение налага отстраняване на долната челюст в 1/3 от обема и. Това поражда необходимостта от заместването и, за да може пациентката да се храни и да има нормален външен вид.

Операцията протича на няколко етапа. Най-напред доц. Джоров с помощта на д-р Веселин Николов и д-р Дойчин Дочев отстраняват засегнатата от тумора челюстна кост, докато екипът ортопеди – доц. Яблански и д-р Евгени Влаев паралелно взема автоложен трансплантат - част от малката пищялна кост (фибулата) на пациентката, заедно със съпътстващите артерия и вена (фибуларен автотрансплантат). Присадката е обработена, оформена анатомично и фиксирана, след което екипът съдови хирурзи – проф. Червенков и д-р Николай Вълчев извършват микрохирургичното свързване на нейните хранещи съдове със съдовете в челюстната област.

„Операцията се осъществи благодарение на отличната колаборация с колегите хирурзи в различни специалности в болницата, както и безупречната работа на анестезиологичния екип, за което бих искал да им благодаря. Пациентката се чувства и се възстановява добре, и предстои да бъде изписана скоро“, сподели доц. Джоров. 
      

Свързани отделения