Безплатни прегледи за рак на кожата ще бъдат извършвани на 15 юни с предварително записване

Националната кампания за ранно откриване на рака на кожата Евромеланома се провежда за 15-и път по инициатива на Българско дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология. В Клиниката по Дерматология на Болница Токуда ще се провеждат безплатни прегледи на 15 юни  между 09.00 и 16.00 часа. Пациентите, които имат желание да бъдат прегледани профилактично за рак на кожата е необходимо да се запишат предварително на тел.: 02/ 403 4000, *5544 или 02/403 4933.

Целта на кампанията е да повиши информираността в обществото относно злокачествените новообразувания на кожата, начините за предпазване и ползата от ранното им откриване. 

Всяка година инициативата има индивидуален фокус, но основното послание е едно - ракът на кожата може да бъде видян и, ако бъде открит рано, може да бъде успешно лекуван. 

Евромеланома 2020 отбелязва важността от самостоятелното редовно преглеждане на кожата за новообразувания. Други точки, на които набляга кампанията тази година са: ограничаване на умишленото излагане на слънце, познаване на собствените рискови фактори и редовно посещаване на дерматолога за проверка на кожата.

Ракът на кожата е най-често срещаният вид рак в световен мащаб, но и един от най-лечимите, с много добро последващо възстановяване, ако бъде диагностициран навреме. Основният проблем е ниската осведоменост в обществото за рисковите фактори и симптомите. В световен мащаб случаите на злокачествен меланом на кожата се увеличават ежегодно и ще достигнат близо половин милион годишно до 2040 г. Въпреки тенденцията за увеличаване на профилактичните прегледи, все още има случаи на напреднали усложнени форми на рак на кожата, които застрашават живота на пациентите.

Рисковите фактори включват слънчево изгаряне и прекомерно излагане на UV лъчи, които навлизат в кожата и я увреждат с времето. Новообразуванията се появяват най-често на места, пряко изложени на UVA и UVB лъчи - лицето, врата, гърба, крайниците. Най-често се среща при хора над 50-годишна възраст, но всеки може да бъде засегнат.

Кампанията е международна и към момента се провежда в 33 страни на Европа. Благодарение на кампанията Евромеланома до този момент за били прегледани безплатно 450 000 души.

 

Свързани отделения