Клиниката по Дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда отбеляза Световния ден на псориазиса 29 октомври със своята станала вече традиционна Научна среща за пациенти с псориазис и дерматолози. Събитието се проведе съвместно с Фондация "Псориазис" и с подкрепата на Пиер Фабр България в Аулата на Болница Токуда.  

В програмата бяха включени доклади, касаещи заболяването псориазис от едни от най-изтъкнатите специалисти в областта - чл. кор. проф. д-р Николай Цанков, консултант на Клиниката по Дерматология и венерология, автор на Националните консенсуси за лечение на псориазис през 2013 и 2016 г., доц. д-р Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по Дерматология и венерология, д-р Иван Богданов, дм, председател на Фондация псориазис, инициатор на редица обществени прояви и инициативи за правата на хората с псориазис и псориатични усложнения, организатор на образователни семинари за пациенти с псориазис, както и климатолечебни курсове, доц. д-р Развигор Дърленски. 

Актуалните теми засегнаха достъпа на пациентите до най-съвременните методи за лечение на заболяването, рисковете, които крият някои медикаменти за неговото влошаване, последни данни от проведените от екипа на болницата курсове климатотерапия в санаториума "Вонеща вода", както и някои съвременни насоки в локалната терапия на заболяването. Особено внимание беше отделено на приноса на екипа на Клиниката по Дерматология за проучването на заболяването в рамките на новата парадигма за системност на заболяването псориазис. Проф. д-р Николай Цанков и д-р Иван Богданов са съответно автор и съавтор на книгата "Псориазисът като системно заболяване", издадена в България и Германия със значителен интерес от страна на научната общност.

В рамките на събитието бяха демонстрирани и първи резултати от пилотен проект за регистър на пациентите с псориазис в България, създаден на територията на клиниката.  

Световният ден на псориазисът бе отбелязан и с традиционно провеждане на безплатни прегледи в Клиниката по Дерматология.

 

 

Свързани отделения