Безплатни прегледи и тестувания за кожни алергии ще се проведат на 12 и 13 ноември в амбулаторните кабинети на 3 етаж в болницата

Клиниката по Дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда участва в десетата юбилейна кампания на секцията по дерматоалергология на Българското дерматологично дружество за диагностика и профилактика на кожните алрегични заболявания. Инициативата се организира в рамките на Heathy skin @t work кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.

В рамките на кампанията ще бъдат провеждани безплатни прегледи и тестувания за кожни алергични заболявания на 12 и 13 ноември в амбулаторните кабинети на болницата на 3 етаж. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4933. Тази година фокус са заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.

На прес-конференция по повод официалния старт на инициативата с участието на доц. Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по Дерматология и венерология, доц. Развигор Дърленски и д-р Бисера Котевска, специалистите изнесоха данни за разрастващите се мащаби на кожните алергични заболявания.

Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2025 г. половината от населението на континента ще бъде засегнато от алергични проблеми. В бялата книга на алергологията от 2011-2012 г. е записано, че положителните реакции при тестуване на деца в училищна възраст достигат 40-50%. Нещо повече, атопичният дерматит трикратно е увеличил честотата си достигайки до 15-30% при децата и 2-10% при възрастните.

"30% от активното население на страната страда от кожни алрегични проблеми като най-честите алергени са никел, кобалт, хром, парфюми, консерванти, минерални масла, текстилни бои, растения и др.", алармира доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по Дерматоалергология към БДД.

Според доц. Дърленски всяко трето дете страда от атопичен дерматит, а до 2050 г. всяко второ дете в развитите страни ще бъде с предразположение към болестта. 70-80% от тези деца "израстват" болестта, но при една пета от тях има усложнения като дихателни проблеми и повишен риск от развитие на допълнителни алергии. "Последните данни сочат, че при добра профилактика за децата с фамилна обремененост веднага след раждането с подходящи емолиенти може да се намали риска от развитие атопични симптоми с до 50%" допълни той.

Доц. д-р Здравка Демерджиева и д-р Бисера Котевска представиха голямо проучване на 153 деца с кожни алергични реакции. "Най-честата форма, която срещаме в ежедневието си е контактен дерматит, който засяга дори и новородени бебета. При тях установяваме увреда на епидермиса от дразнещи субстанции и клинично се проявява до първите няколко часа след контакта. Алергичният контактен дерматит е втори по честота - около 20% като във възрастовите групи е от 13-24% при децата и между 33 и 64% за възрастните пациенти. Описани са над 87 000 химични субстанции, които се намират в околната среда, от които 3700 са потенциално опасни контактни алергени”, разясни доц. Демерджиева.

Проучването разкрива и нови популярни детски продукти, които са причина за кожни реакции, какъвто например е модерният домашен слайм пластелин, направен от брашно, лепило и боракс.

Желаещите да се прегледат и тестуват в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда пациенти могат да го направят след предварително записване на тел. 02/ 403 4000 и 02/403 4933.

Свързани отделения