Японската болница се включва с безплатни прегледи и кожно-алергологични тестувания в кампанията, която ще продължи от 17-и до 21-и ноември

Шестата национална кампания за диагностика и профилактика на кожни алергични заболявания ще се проведе в шест болници в страната, между които и Токуда Болница София. Кампанията се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамките на Health skin @t work кампанията на Европейската инициатива за превенция на професионалните кожни заболявания - EPOS - European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases), в която участват 26 европейски страни.

Традиционно Клиниката по дерматология и венерология в Токуда се включва всяка година в кампанията. Тази година пациентите ще имат възможност да се прегледат безплатно за екзема и други кожно алергични проблеми, като за целта е необходимо да се запишат на тел.: 02/403 4933.

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест. Кожата, осъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания.

По данни на Българското дерматологично дружество кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна нетрудоспособност. Близо 10% от всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Най-уязвими са фризьори, маникюристи, масажисти и козметици, които са в постоянен пряк контакт с различните алергени (бои, лакове, измиващи препарати, ароматни масла и др.), строителни работници, контактьори с метали (стругари, автомонтьори, касиери, зъботехници, стоматолози) и други.

Според специалистите най-доброто лечение при алергичните заболявания е профилактиката. Алергологичното тестуване е единственият доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите. 

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за алергичните кожни заболявания сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактиката им сред деца и възрастни.

Пациентите, които желаят да посетят безплатните прегледи, могат да го направят след записване на тел.: 02/ 403 4933.

Свързани отделения