* Източник: сп. 9 месеца

Сколиозата обикновено се свързва с детската възраст, когато се изявява и се обръща по-голямо внимание, но засяга и хора над 18 години. Представлява изкривяване на гръбнака встрани, погледнато фронтално. От години се полагат усилия да се открие причината за заболяването, но те са безуспешни. Напоследък се заговори за гени, които предразполагат към развитието на това състояние, но още няма категорични доказателства за това. Има и вторични сколиози, които се дължат на нещо друго, например нервномускулна сколиоза, която се наблюдава при детска церебрална парализа, мускулни дистрофии, туморни образувания, последствие от предшестваща хирургична интервенция, обяснява доц. д-р Васил Яблански, началник отделение „Ортопедия и травматология" в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Според възрастта на пациентите сколиозите са разделени в няколко групи: инфантилна - от 0 до 3 год., ювенилна от 4 до 9 год., адолесцентна от 10 до 18 год. След 18-годишна възраст говорим за сколиоза при възрастни.

Тежестта на сколиозата се измерва с ъгъла на Кобб в градуси. Проблемът се диагностицира първо чрез рентгенови снимки, уточнява доц. Яблански. По тях може да се определи структурата на гръбначния стълб, да се премери ъгълът на Кобб. Друго изследване, което се използва, е ядрено-магнитният резонанс. С него се установява точно кое ниво на гръбнака предизвиква болка, къде има притискане на гръбначния мозък или на коренчетата на нервите, да се оценят дегенеративните изменения на дисковете между прешлените, които не се виждат на рентгена.

При ъгъл на Кобб до 5 градуса не говорим за сколиоза, а за физиологично отклонение, което не е забележимо. При стойности между 5 и 20 градуса състоянието се смята за най-рисково, защото проблемът може да остане неоткрит, тъй като не е толкова изявен. Най-много да се забележи, че едното рамо на детето е малко по-високо от другото или че има промяна в позицията на талията. Над 20 градуса сколиозата вече не може да остане незабелязана. В България тя се открива обикновено от родителите и от личните лекари, особено от педиатрите, които насочват децата към специалист. В Западния свят се прави масов скрининг на всички подрастващи в периода от 10 до 18-годишна възраст. В ранна фаза се открива обикновено между 10 и 13 години. Когато сколиозата се открие в детска възраст, веднага се започва лечение, което може да се раздели в 3 основни групи. То зависи от няколко неща, които са свързани - стойността на ъгъла на Кобб, който определя перспективата на това, което ще се случва, възрастта на детето и в кой сегмент на гръбначния стълб е изкривяването. Изкривяването може да е във формата на S или на С. Винаги има една кривина (първична или водеща) и друга, която е компенсаторна и се получава в друг сегмент на гръбнака поради стремежа на пациента да запази правата си позиция и да поддържа баланса на тялото си.

При децата най-често срещаната форма на сколиоза е идиопатичната или първичната, която е с неясен произход. Видът на сколиозата се определя според момента, в който е открита. Възможно е да не е открита навреме и да не е лекувана. Състоянието прогресира по-бързо в детска възраст, докато при възрастните процесът се забавя. Например една 30-градусова сколиоза от детска възраст може да прогресира с времето с до 2 градуса на година. За 15-20 години може да се увеличи с 10-15 градуса, което е доста, предупреждава хирургът. Ето защо децата се наблюдават през период от 6 месеца до една година.

ЛЕЧЕНИЕТО ПРИ ДЕЦАТА Е РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ

При малките има деформация и рядко болка. Когато изкривяването е до 20 градуса, децата се насочват за рехабилитация в специализирани школи. Рехабилитаторите им препоръчват комплекс от подходящи упражнения.

Плуването е най-подходящият спорт за страдащите от сколиоза. Препоръчвам на моите пациенти по 1 час 2-3 пъти седмично плуване. Ако се налага, да се наеме учител по плуване за децата. Ако изкривяването е над 20 градуса, тогава се налага носене на корсет, което е мъчително и за децата, и за родителите, особено за момичетата. Обикновено девойките и жените са по-засегнати от проблема. И точно във възрастта, когато са най-суетни, им се налага да се стягат и да носят специални корсети. С възрастта изкривяването прогресира. Възможно е това да се случи въпреки редовното плуване, което е най-препоръчваният спорт, и носенето на корсет от децата и юношите.

При над 40-градусова кривина се налага операция - тогава може да настъпи драстично влошаване на състоянието на пациента. Особено когато се отнася за деца в период на растеж. Ако до това изкривяване се стигне в no-зряла възраст, тогава невинаги се мисли за операция. При изкривявания над 60 градуса може да се наложи изследване на работата на сърцето и белия дроб. Възможно е да се достигне и до изкривяване, несъвместимо с живота. Според статистиката пациенти с ъгъл на Кобб 100 градуса в изключително редки случаи живеят повече от 40 години, защото това изкривяване предизвиква деформация на телесните кухини, гръдната клетка се деформира тотално, единият бял дроб не работи, сърцето функционира при голямо напрежение - за него не остава пространство в гърдите. Затова при тежките форми на сколиоза в детска възраст се налага операция, която е най-тежката.

КОНТРОЛНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ПРЕДИ БРЕМЕННОСТ СА НАЛОЖИТЕЛНИ

За жените с изкривяване на гръбнака е важно преди бременност и раждане да направят контролни прегледи, съветва доц. Яблански. Добре е при сколиоза да се избягва носенето на тежко, напомня специалистът.

При пациентки с лека форма на сколиоза от детска възраст по време на бременността и раждането сколиозата може да прогресира по две причини. Едната е увеличаване на наднорменото тегло, затова на бременните се препоръчва да не качват прекалено много килограми. Втората причина са хормоналните промени, които естествено правят връзките между костите по-хлабави и разтегливи, за да облекчат процеса на раждане. Бременните със сколиоза трябва да имат предвид, че напоследък учените споменават за открита генетична предразположеност към заболяването. Затова е добре младите майки, страдащи от сколиоза, да заведат детето си на скринингови тестове, най-добре при ортопед. Рехабилитацията е изключително важна за всички хора със сколиоза. Специалисти по рехабилитация предлагат подходящи комплекси от упражнения, предназначени специално за тях. Има много публикации в световната научна литература, че е възможно да се постигнат съпоставими резултати с рехабилитация и с хирургично лечение.

Масажите също имат много добър ефект. Не бива да се пренебрегва и санаториалното лечение. У нас има места с целебни минерални води. Например в Павел баня освен използването на целебната минерална вода се развива и една добра рехабилитационна школа, която работи на място с пациентите. Според доц. Яблански там много добре се повлияват подобни заболявания.

Свързани отделения