МБАЛ „Токуда Болница София” въвежда комплексен подход за спиране на цигарите

За всички желаещи да се откажат от цигарите ще бъде извършвана цялостна оценка на здравословното им състояние и изготвяне на индивидуална програма за спиране на вредния навик

Отделението по Физикална терапия и рехабилитация към МБАЛ „Токуда Болница София” отваря кабинет за борба с една от най-масовите и застрашаващи човешкото здраве зависимости – тютюнопушенето. Всеки желаещ да посети кабинета може да го направи след предварително записване на тел: 02/403 4925.

Комплексният подход за отказване от тютюнопушенето  ще се състои в индивидуална консултация, определяне на степента на никотиновата зависимост, изследване на показателите на белодробната функция чрез спирометрия, измерване на кръвното налягане, ЕКГ диагностика, поведенческо консултиране за справяне със зависимостта и запознаване с  възможностите за терапия.

„У нас официалните данни сочат, че над 45% от българите са пушачи, което ни нарежда на едно от водещите места в Европа. Пушачите не осъзнават до какво водят цигарите. Те осъзнават истината едва когато се разболеят. Наша задача е по-рано да говорим на хората, да разберат, да знаят какво предизвиква тютюневия дим, и да им помогнем при  желание да се откажат от цигарите”, казва доц. д-р Георги Георгиев, д.м. – ръководител на кабинета за отказване от тютюнопушене в МБАЛ „Токуда Болница София”. Той допълва, че тютюнопушенето е една от главните причини за появата на злокачествени заболявания, инфаркт и инсулт.

В началото на следващия месец в кабинета за отказване от тютюношушенето в Токуда ще се прилага и нов метод за терапия чрез уникален апарат за елетро-аурикулотерапия. Кабинетът ще бъде оборудван с уред, който чрез целенасочени, точно дозирани и безвредни електрически импулси ще въздейства на рецепторите на зависимостта в нервната система. Импулсите ще се концентрират върху общо 37 точки. Според специалистите точно те отговарят за пристрастяването към цигарите. Терапията продължава 6 месеца.