Хирурзите в Токуда извършиха успешно сложна операция на пациент с огромен тумор на черния дроб

Коремните хирурзи извършиха рядка и изключително сложна операция на мъж с 3 килограмов тумор на черния дроб

58 годишен мъж от Русе с 3 килограма тумор в черния дроб беше опериран успешно от хирурзи на МБАЛ „Токуда Болница София”. Изключитебно сложната интервенция бе извършена от проф. Радослав Гайдарски, който е част от екипа на Първа хирургична клиника в японската болница.

С прецизно образно изследване се установява наличието на огромен тумор на черния дроб на пациента. Проф. Радослав Гайдарски, който е един от водещите български чернодробни хирурзи, се решава да извърши операция въпреки изключително сложност на интервенцията. В противен случай растежът на тумора би засегнал необратимо жизненоважният орган и би поставил пред сериозен риск живота на мъжа.

„Операцията премина успешно, независимо от тежкото оперативно поле. Успяхме да отстраним тумора, който обхващаше целия десен лоб на черния дроб на пациента”,   съобщи проф. Гайдарски. Той допълва, че екипът на Първа хирургична клиника реално е премахнал пет от всичките осем сегмента на жизненоважния орган, отстранен е чернодробният канал и е направена реконструкция със здравите сегменти на черния дроб”. Според изтъкнатия специалист, по сложност тази операция би могла да се сравнява на чернодробна трансплантация и изключително рядко хирурзите се решават да оперират такива пациенти поради високия риск от усложнения.

В момента пациентът е стабилен и се възстановява бързо. Предстои да бъде изписан и да се прибере в къщи при своите близки, като ще посещава Токуда Болница за контролните си прегледи.

Първа хирургична клиника е една от водещите клиники на японската болница, в което се извършва целият обем оперативни интервенции на органите, разположени в коремната кухина. Клиниката е специализирана и в извършването на комплексна онкологична хирургия, за което спомага колаборацията с останалите структури на Токуда – образна диагностика, клинична патология, хематология, онкология, лъчетерапия, физикална терапия и рехабилитация.