Безкръвна операция за отстраняване на 15 сантиметрова киста, разположена между белия дроб и сърцето, извършиха гръдните хирурзи в Токуда Болница София за първи път в България. Днес те оперираха млада жена на 25 години с помощта на видеоастирана хирургия и ултразвуков скалпел, без нито един шев, клипс или конец. До този момент у нас бронхогенни кисти с такъв размер са отстранявани само чрез класически отворени операции. Сега пациентката е добре и предстои утре да бъде изписана. 

Младата жена от Варна усеща, че има проблем между Коледа и Нова година, но смята, че е болна от грип, тъй като има температура, болки в гърдите и е отпаднала. Личният й лекар я изпраща на рентгеново изследване, на което се установява наличието на образувание между сърцето и белия дроб. Последва скенер, на който се вижда, че става дума за голяма формация 10 на 15 см с много дебела стена и полутечно съдържание. 

„Бронхогенните кисти са сравнително рядко заболяване и се дължат на дефект в развитието на бронхите /сепарационни пороци/”, казва  д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия, който направи уникалната интервенция. Той подчертава: „Важно е подобна операцията да се направи бързо, по възможност максимално щадящо, а когато състоянието на пациента и локализацията на кистата позволява – и напълно безкръвно. В конкретния случай образуванието беше разположено на изключително труднодостъпно място – между лявото предсърдие, хранопровода и раздела на трахеята. Достъпът е и труден, и рисков, тъй като близостта с жизненоважни органи изисква максимална прецизност”, добавя хирургът. 

Видео асититираната операция представлява навлизане през плеврата и под контрола на камера със специализиран инструментариум и ултразвуков скалпел се премахва кистата. По този начин не е необходимо да се поставят клипси или шефове, а възстановяването на пациента е изключително бързо. Този подход е изключително щадящ, тъй като болничният престой и отсъствието от активния живот са сведени до минимум. 

До този момент екипът на д-р Минчев многократно е отстранявал бронхогенни кисти, най-голямата от които 45 см, но това е най-голямата киста в България, която е вадена по ендоскопски /безкръвен/ път.