Д-р Валери Гелев спечели втора награда за иновативна интервенция за първите вътресъдови литотрипсии в България, а доц. Калоян Давидов получи приза за “Дигитално здравеопазване” за безплатно онлайн проследяване на пациенти с урологични заболявания

И тази година проекти на специалисти от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда бяха високо оценени и наградени в конкурса на вестник Капитал “Иновации и добри практики в здравния сектор”. Наградените проекти бяха обявени на Седмата годишна конференция на медията, посветена на здравния сектор и проблемите в здравеопазването в България. В основната категория, която отличава иновативните интервенции, втора награда спечели д-р Валери Гелев за извършването на първите вътресъдови литотрипсии при калцирани коронарни съдове в България. 

Доц. Калоян Давидов бе отличен със специалната награда за “Дигитално здравеопазване” за създаването на онлайн платформата за проследяване и консултации на пациенти с урологични заболявания - https://endourologysofia.com/bg

Общо 3 от 5-те наградени проекта в конкурса, са на специалисти от групата Аджибадем Сити Клиник. 

Иновативната процедура, която въведоха д-р Гелев и неговия екип от Клиниката по Кардиология помага във все по-честите случаи на масивно калциране на сърдечните кръвоносни съдове. Калцият се натрупва в процеса на формиране на атеросклеротичните плаки в съдовете и с напредване на възрастта на пациентите честота му прогресивно нараства. Той е голямо предизвикателство за инвазивната кардиология и се третира много трудно с методите, използвани до този момент, които имат компромисна ефективност в дългосрочен план. 

Процедурата позволява с помощта на звукови вълни да се упражни налягане върху калцираните плаки, което напуква твърдите отлагания и така съдовете могат да бъдат разширени и да се поставят стентове на тези места. Това става с устройство, което стига до мястото на запушването или стеснението чрез катетър през кръвоносните съдове. Там вграден балон се разширява и оказва налягане до 4 атмосфери. Електрически разряд изпарява течността в балона, като създава бързо разрастващ се и свиващ се мехур, който генерира звукови вълни. Те действат локално, преминавайки през меката съдова тъкан и селективно напукват калция в съдовата стена. След това вграденият балон разширява лезията при ниско налягане, за да се разшири съдът до необходимия размер. 

Системата е доказала своята ефективност и полезно действие с няколко големи проучвания в САЩ и Европа. В България за първи път се използва в Клиниката по Кардиология на Болница Токуда върху двама пациенти с увреждания на аортната клапа, одобрени за безкръвна смяна на клапата с процедурата Transcatheter aortic valve implantation (TAVI). Установените масивни калцирани плаки в коронарните артерии налагат третирането им, за да бъде възможна минималноинвазивната смяна на клапите. Напредналата възраст и придружаващите заболявания са висок риск за сърдечна хирургия, а с други стандартни методи разширяването на съдовете с твърди отлагания има компромисна ефективност. И в двата случая процедурата е успешна, пациентите получават своите клапи, а проследяването им показва задоволителни резултати.

Системата е на разположение на Клиниката по Кардиология и екипът вече натрупва опит с нея. Това помага за по-добро справяне с по-сложните случаи на калциеви натрупвания, по-висока ефективност на процедурите и намаляване на усложненията и повторните запушвания на съдовете. 

Доц. Калоян Давидов и водения от него екип на Отделението по Урология заслужено получиха награда за създаденото от тях дигитално решение в полза на пациентите. Онлайн платформата за консултации на пациенти с урологични заболявания https://endourologysofia.com/bg стартира само ден след началото на пандемията през март и предложи възможност за достъп на пациентите до навременна медицинска консултация и дистанционно дългосрочно проследяване. 

Екипът на отделението с богат опит в областта на онкологичната, конвенционалната, ендоскопската, реконструктивната и детската урология създаде интернет платформа за проследяване на пациенти, планирани за урологична интервенция или преминали през урологично лечение преди 13 март 2020. Впоследствие уебсайтът позволи и на други пациенти с оплаквания и притеснения в областта на урологията да получат консултация след назначено лечение, второ мнение и др.

В контекста на пандемията редица нововъзникващи, остри и хронични заболявания се оказаха в риск да останат без навременна медицинска помощ поради ограничената възможност за провеждане на планови и спешни консултация. Създаденият сайт е отговор на необходимостта пациентите да останат във връзка със своя уролог за проследяване след извършена интервенция. Платформата продължава да се използва и до сега от много други пациенти с по-дребни и сериозни оплаквания, които търсят възможности за консултации, обсъждане на поставена диагноза и др. 

Формата за връзка е изключително удобна и не изисква много лични данни. Високо оценена от пациентите е и възможността за контакт чрез широко достъпните и използвани платформи за комуникация Viber и Skype. Полезно съдържание дава възможност за запознаване с основните урологични заболявания като хиперплазия на простатата, рак на простатата, бъбреците и пикочния мехур, бъбречно-каменна болест и състояния в детската урология като хидроцеле, фимоза и др. В сайта може да се намери също така информация за възможностите на ендоурологията, роботизираната хирургия и методите на диагностика урологичните заболявания.