"Липсата на движение, мускулната пасивност и седналата позиция са рискови фактори за ставни заболявания, проблеми с гръбнака и влияят негативно върху цялостното здравословно състояние”, посочиха доц. Васил Яблански, началник на Клиниката по Ортопедия и Травматология и Мариана Попова, кинезитерапевт в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в студиото на “Духът на здравето” по bTV.

“Проблемът с обездвижването може да се раздели на две. За здравите хора, които са били активни преди пандемията, е по-лесно - те имат навици и могат да измислят тренировки у дома. Но хората със ставни заболявания посещават по-рядко кинезитерапевти и рехабилитатори, заради изолацията и страха от заразяване. За тях се препоръчва раздвижване сутрин с леки упражнения и съчетаване на работата през деня с поне 30-минутна разходка или упражнения.”, дадоха своите съвети специалистите.

“Профилактиката чрез недопускане на наднормено тегло е много важна, защото това е един от рисковите фактори за остеоартроза”, предупреди доц. Яблански като препоръча спортове, които не са свързани с носене на тежест върху ставите като плуване, ходене и каране на колело.

Вижте цялото видео тук:

* Източник: bTV

Свързани отделения