Смяната на става вече е рутинна операция у нас, сподели доц. Васил Яблански, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на болница Токуда в предаването "Най-добрите лекари".

Ако преди 25 години се смяташе, че 10 години преживяемост на една изкуствена става е отличен резултат, днес очакваме изкуствените стави от ново поколение да преживеят над 30 години, отбеляза специалистът.

За да не се стига до подмяна на изкуствена става, което е по-сложна процедура, трябва да се вземат предвид индивидуалните особености на пациента (възраст, структура, физическа активност) и да се избере най-подходящия имплант.

Технологиите в ортопедията се развиват изключително бързо и трябва да полагаме големи усилия да сме в крак с новостите и да ги въвеждаме в България, подчерта доц. Яблански и допълни, че съвременната медицина изисква да се гледа строго индивидуално към всеки пациент. 

Запишете своя час за безплатен преглед за дегенеративни заболявания на долен крайник - коксартроза (тазобедрена става), гонартроза (на колянната става), деформации на ходилото (халукс валгус, т.нар. "кокалче") на тел. *5544 и 02/ 403 4000, както и на Информация в болница Токуда.

Чуйте цялото интервю тук:

 

Свързани отделения