Доц. д-р Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология и ангиология в МБАЛ „Токуда Болница София” е новия национален консултант по инвазивна кардиология.

Това стана с официална заповед на здравният министър д-р Стефан Константинов подписна преди няколко дена. Ролята  на доц. Иво Петров като национален консултант по инвазивна кардиолгия, която е една от ключовите специалности,  ще е да дава експертни становища, оценки и да пише методики. Мнението на националния консултант е натежава и в спорни медицински ситуации, когато се стига до изискване на официални експертизи.

"Смятам, че това е голяма отговорност и голяма чест, която, разбира се, задължава. Тъй като инвазивнокардиологичните методи се развиха доста напоследък, смятам, че трябва да има добра регулация на тези интервенции и процедури. Има още какво да се желае, така че смятам, че заедно с министерството и Дружеството на кардиолозите в България ще успеем да вървим в правилната посока", заяви доц. Иво Петров.

Доц. Иво Петров, д.м. е един от водещите интервенционални кардиолози в България. Има специалности по  „Вътрешни болести”, „Кардиология” и „Инвазивна кардиология”. Преминал е обучение по стрес Ехокардиография във Висбаден, Германия, по Инвазивна кардиология и радиология в Института по Кардиология и Сърдечно-съдова хирургия към Фондация Фавалоро, Буенос Айрес, Аржентина. Работил е 14 години в УНСБАЛ „Св. Екатерина”, където преминава през позициите доброволен сътрудник, асистент, старши и главен асистент в клиниката по Кардиология. В този период в рамките на 2 години е стипендиант в в Института по Кардиология и Сърдечно-съдова хирургия към Фондация Фавалоро, Буенос Айрес, Аржентина. През ноември 2006 г. е поканен да оглави Кардиологичното отделение на МБАЛ „Токуда Болница София”. Има множество публикации и участия в професионални семинари, конференции и конгреси у нас и в чужбина. Член е на Европейско кардиологично дружество - с ранг FESC- Fellow of the European society of cardiology, Испанска асоциация по Кардиология, Латиноамериканска асоциация на интервенционалните кардиолози, Българско дружество на Ангиолозите и съдовите хирурзи.  Доц. Петров е избран председател на Дружеството на Кардиолозите в България и председател на Българското Дружество по Ендоваскуларна Терапия. Носител е на отличието Лекар на годината 2007 на МБАЛ „Токуда Болница София” и почетен знак на Българския лекарски съюз за същата година.

Повече информация и контакти на клиниката по Инвазивна кардиология и ангиология  можете да видите тук