Днес изпращаме един от нас.

Един от хората, с които преди повече от 10 години предприехме най-смелото пътешествие в професионалния си живот. Да изградим лечебно заведение с нов стандарт за качество и морал в здравеопазването. И успяхме. Благодарение на знанията, усилията, компетентността и не на последно място - човешките качества на хора като доц. Маруся Лилова. Тя беше пример за всички нас не само със своето вече утвърдено име в медицинските и академични среди. Със своята изтънченост и деликатност, дипломатичност и колегиалност тя беше носителят на диалогичност, уважение и етика във взаимоотношенията ни в Токуда Болница. В същото време тя умееше с аргументи и убеждения да отстоява позициите си и да защитава своя екип.

Много са постиженията на доц. Лилова. Рискованата крачка да създаде и оглави първата клиника по педиатрия в частна болница в България тя пое вече като изграден специалист. През 2006 година доц. Лилова вече бе утвърдено име като водещ специалист в областта на детската нефрология – с над 70 научни публикации, защитена докторска дисертация на тема: „Усложнения при нефротичен синдром в детската възраст”, координатор за България по проблемите на детската нефрология за Югоизточна Европа, член на български и международни научни организации.

В Клиниката по педиатрия на Токуда доц. Лилова изгради екип, в който професионализма, доверието, колегиалността и приятелството изведоха ръководеното от нея звено на национално равнище. За 10 години в стационара се лекуваха над 17 хиляди деца, а през кабинетите на педиатрите преминаха над 160 хиляди малчугана. Доц. Лилова даде надежда на толкова много родители в България, заедно с екипа й са лекували и подкрепяли семейства в най-трудните за тях моменти. И ние като колеги разчитахме за своите деца и близки на компетентната и навременна намеса на нейния екип.

Имали сме хиляди поводи за благодарност към теб през годините, скъпа Маруся. Благодарим ти и сега, защото знаем, че си с нас и ни гледаш от небето. Гордеем се, че те познавахме, че работихме с теб, че ни даде толкова много и не пестеше себе си за другите.

Почивай в мир!

От ръководството и колегите 

 

Поклонението ще се състои на 30.01.2017 г. от 13:00ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

 

Доц. д-р Маруся Лилова, дм

Завършва медицина в Медицински Университет в София през 1974 г. Специалност „Педиатрия” получава през 1982 г. Втората й специалност е „Детска нефрология”. Доц. Лилова има специализации и в чужбина: Германия (Хановер – Висше медицинско училище), САЩ (Филаделфия – Children`s Hospital), Англия (Лондон – Great Ormondt Street Hospital for Sick Children). В началото кариерата си работи по разпределение в гр. Земен (Пернишка област). Доц. Лилова има дълъг преподавателски стаж като асистент към катедра Педиатрия в Медицинския факултет в София. Тя е координатор за България по проблемите на детската нефрология за Югоизточна Европа, член на български и международни научни организации, с над 70 научни публикации в областта на педиатрията и детската нефрология. Има защитена докторска дисертация на тема: „Усложнения при нефротичен синдром в детската възраст”. Оглавява Клиниката по детски болести от откриването на „Токуда Болница София” от първите дни на лечебното заведение.