Уникален монитор осигурява пълен контрол на хирурзите по време на операцията, за да не бъде увреден гръбначния мозък 

11-годишно момиче с много тежко гръбначно изкривяване бе оперирано успешно от ортопедите на Токуда болница. Детето постъпва за сложната операция с гръбнак, извит на 125 градуса, което е тежко животозастрашаващо състояние. Специалистите предприемат високорискова и сложна хирургия, след като става ясно, че сколиозата на момичето вече не може да бъде обект на корекция с физикални средства, гимнастика и корсетолечение.

„В най-тежките случаи и при неглижиране на проблема деформацията на гръбначния стълб води до притискане на важни органи и пречи на тяхното правилно функциониране. Поради опасността да се засегне гръбначният мозък оперативното лечение на сколиоза при децата е изключително рисково”, казва д-р Васил Яблански, дм, началник на отделението по Ортопедия и травматология в МБАЛ „Токуда Болница София”. Уникален за България апарат за невромониторинг, дарен от Международното общество за изследване на сколиозата (Scoliosis Research Society), свежда до минимум рисковете от засягане на гръбначния мозък. За седем години над 60 деца с тежка форма на сколиоза са оперирани успешно от екипа на д-р Яблански в Токуда.

Сега малката пациентка e изписана със значително коригирана стойка и се проследява активно от ортопедите и физиотерапевтите на японската болница.

Сколиозата е тежко заболяване, при което прешлените, които изграждат гръбначния стълб, се изкривяват и предизвикват деформацията му. Най-често се диагностицира в детска възраст, но ако не се лекува навреме, може да доведе до сериозно ограничаване на двигателните възможности на детето и дори до инвалидизация.  В най-тежките случаи изкривяването притиска важни органи като сърце, бели дробове и др., което пречи на тяхното правилно функциониране.

Свързани отделения