Д-р Веселина Колева, началник на Клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в интервю за списание "Журнал гост":

Колко често е необходимо да се правят изследвания на кръвта?

Обикновено хората свързват лабораторните изследвания с болест и страх от убождането с игла. По тази причина голяма част от нашите пациенти прекрачват прага на лабораторията с нежелание и чувство на обреченост. Трябва да знаем обаче, че при повече от 70% от заболяванията, диагнозата се поставя възоснова на лабораторни тестове. Затова те са толкова важни дори при липса на клинични симптоми или оплаквания. Въвеждането на различни профилактични прoграми, включващи и лабораторни изследвания, е световна тенденция, защото така се установят заболяванията на по-ранен етап, когато лечението е с по-добри резултати, а и се спестяват много разходи на здравеопазването като цяло. Ето защо моята препоръка е да не посещаваме лабораторията само когато се появи болка или друго страдание. Универсална рецепта кога и колко често да се провеждат профилактични изследвания обаче няма. Това зависи от възрастта, хроничните заболявания, фамилната обремененост, начина на живот и хранене, нивото на стрес и още други фактори.

На кои показатели трябва да се обръща внимание ?

Скринингът и профилактиката трябва да обхванат целия период от живота на човека като вида на изследванията и периодичността им зависят от възрастта и съпътстващите я рискови фактори. Изследванията в детството най-често целят да открият нарушения на имунитета, инфекциозни, алергични или обменни забо лявания. Във възрастта между 18 и 50 години сме най-здрави физически, най-активни и най-малко застрашени от заболявания. Обичайно в този период следим за прояви на рискови фактори, свързани със заседнал начин на живот и наследствена обремененост. Задължително е да се изследва ниво на кръвна захар и липиди, показатели за бъбречна и чернодробна функция. Профилактичните изследвания в този период имат още една задача: изграждане на индивидуални референтни граници, които са далеч по-чувствителни към малките промени в даден показател и много по-рано могат да сигнализират за появата на здравословен проблем. Това обикновено е възрастовият интервал, в който трябва да се провеждат скринингови изследвания и за сексуално предаваните болести като хепатит Б и С, СПИН, сифилис и др. За хората след 50 години редовната профилактика вече е задължителна, тъй като най-често в тази възраст се отключват социално значимите заболявания като инфаркти и инсулти, захарен диабет тип II, артериална хипертония, онкологичните заболявания и др. Статистиката показва, че пикът на заболеваемост е между 60 и 69 годишна възраст. Затова за тази група хора честотата на превантивно изследване трябва да е веднъж в годината, а пакетът от изследвания да е по-широк и да включва маркери за оценка на въглехидратна и липидна обмяна, бъбречна, чернодробна и сърдечна функция, метаболитни нарушения, туморни маркери и др.

Какви са Вашите препоръки към нашите читатели?

Ако сте решили да направите профилактични изследвания, преди това се консултирайте с лекар, който да прецени кои са най-подходящите за Вас. Задължително е да се изследвате ако планирате да започнете диета или промяна в хранителния режим, а също ако сте вегетарианец или веган, ако вземате хранителни добавки или спортувате активно. Изключително важно е да планирате профилактичните изследвания в правилния момент, когато сте здрав и нямате съпътстващо инфекциозно заболяване. Отделете си достатъчно време, информирайте се предварително как да се подготвите за изследването, така че получените резултати да отразяват вярно Вашето здравословно състояние и евентуални отклонения да бъдат правилно интерпретирани. Задължително е взимането на кръв да бъде сутрин на гладно, поне след 8-10 часа хранителна пауза, без кафе и други кофеин-съдържащи напитки, без цигари в последните 60 минути и без тежка физическа активност предишните два дни. И по в ъзможност - без стрес. Резултатите от лабораторните изследвания трябва да се тълкуват в контекста на общото Ви състояние, затова ги консултирайте с лекар в лабораторията или Вашия личен лекар. Специалистът ще интерпретира резултатите от профилактичните изследвания, ще оцени рисковите фактори, както и ще Ви даде препоръки необходими ли са допълнителни изследвания и клинични прегледи. И въпреки общото мнение, че все още ни липсват здравословните навици за превенция, според мен се наблюдава положителна тенденция младите и образовани хора да се грижат все повече за своето здраве и да търсят все по-активно съвети и информация.

Изтеглете в pdf формат

Свързани отделения