„Среща с експерта - Бременност с диабет, мисията възможна!“ е мотото на семинар с участието на бъдещи майки с диабет и лекари, който ще се проведе в събота. Събието се организира от Българска асоциация "Диабет", а д-р Мария Атанасова от Отделението Акушерство и високорискова бременност е един от основните специалисти, съдействащи за повишаване на информираността за това как една жена може да има успешна бременност и раждане, въпреки диабета.

Събитието е продължение на стартиралата инициатива на Българска асоциация "Диабет" от 2017г  за събития с участие на специалисти от различни области, в рамките на която е заснет и филм с участието на д-р Атанасова.

Сред жените в репродуктивна възраст се срещат три типа захарен диабет: тип 1, (инсулинозависим), тип 2 (неинсулинозависим) и гестационен захарен диабет. Първите два типа обикновено са диагностицирани преди бременността, докато последният се изявява по време на бременността. Прочувания сочат, че на всеки 20 жени в репродуктивна възраст, една е болна от диабет. Съвременната медицина дава възможност за нормална бременност и здраво бебе, когато специалистите са рамо до рамо с жените от планирането на бременността до периода на възстановяване след раждането.