"Псориазисът е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек", съобщи д-р Иван Богданов, дерматолог в Клиника по Дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и председател на Фондация Псориазис на пресконференция по повод Световния ден на псориазиса, който се отбелязва днес - 29 октомври.

По думите на специалиста това не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Отражението му върху качеството на живот може да бъде сравнено с това при диабет, тежка депресия, инфаркт и някои онкологични заболявания като рака на гърдата. 80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им.

Псориазисът е хронично, автоимунно, системно заболяване, характеризиращо се със засилено разрастване на най-повърхностния слой клетки на кожата. Придружен е със силен сърбеж, който още повече влошава живота на пациентите. Клинично се проявява с различни по големина, рязко отграничени, червени плаки със сребристо бели люспи, появяващи се на различни места по тялото като скалп, лакти и колена, гънки, тяло. Оттук идва и наименованието на най-често срещата форма – плакатен псотриазис. Възможно е да бъдат засегнати длани и стъпала, което ограничава ежедневните дейности на пациентите или да бъдат засегнати и ноктите, което сериозно влошава качеството на живот, поради наличния козметичен ефект. Излекуване не е възможно – най-доброто, което може да се постигне, е пълна ремисия. В България от псориазис страдат около 140 000 души, а приблизително около 20 000 имат умерена до тежка форма на псориазис.

„Най-съвременното лечение на тежките форми на псориазиса е биологичната терапия. Имаме пациенти с подобрение само две седмици след започването й. За нас тази терапия е спасение, защото спестяваме на пациента ненужни хоспитализации, не ги разкарваме всеки ден за фототерапия и наблюдение, те водят нормален семеен, социален и професионален живот. Но достъпът на пациентите до тази терапия е силно затруднен“, посочи д-р Богданов и даде за пример Германия, където тази терапия е на първо място в най-новия консенсус за лечение на псориазис.

Затрудненията идват на първо място от малкото на брой комисии, които разрешават биологичната терапия. На второ – критериите за изписване на тези медикаменти са силно рестриктивни. „Пациентът в България трябва да има двойно по-тежък псориазис от пациента в повечето европейски държави“, посочи д-р Богданов.

Цялата пресконференция можете да гледате тук: http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_88kkjzwj

Освен с информационна кампания, Световният ден на псориазиса се отбелязва и с безплатни прегледи, вкл. в Клиниката по Дерматология на Болница Токуда, както и със специално организирана научна среща с пациенти с псориазис, на която ще бъдат представени тенденциите в терапията на заболяването. Събитието ще се проведе в Аулата на Болница Токуда днес (29 октомври) от 19.00 часа.

Свързани отделения