Измененията no кожата на бременните жени могат да бъдат категоризирани 6 няколко групи.

ПЪРВАТА ГРУПА е свързана с изсушаване на кожата и поява на сърбеж. Проявява се по-осезателно при жени, които имат суха атопична кожа и по време на бременността тази патология се задълбочава. Кожата им става още по-суха, започва да се лющи и да сърби повече. Това налага честа употреба на хидратираща козметика - емолиентни кремове, балсами, млека. При тях има и по-голям риск за отключване на алергични дерматози като алергичен контактен дерматит, предупреждава д-р Бисера Котевска Трифунова, д.м., дермато-венеролог от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Ето защо е за предпочитане да не се прилагат нови мазила, които бременната не е използвала преди и не познава ефекта им. По-добре е да се изберат щадящи медицински продукти за конкретния случай. При други пациентки има покачване на нивото на себума поради повишения естроген. Кожата на лицето им става по-мазна, може да се появи акнеичен обрив, което налага консултация с дерматолог, за да се назначи медицинска козметика, която няма да навреди на бебето. Бременните не бива да използват продукти със салицилова киселина, локални ретиноиди.

ВТОРАТА ГОЛЯМА ГРУПА са пигментните нарушения. Хиперпигментация се наблюдава най-често по ареолите на гърдите, по вертикалната линия в средата на корема, потъмняват и половите органи, като кожата им става по-груба. Всички тези промени са временни и когато жената роди, няколко месеца по-късно тези пигментации изчезват напълно. Изключение правят пигментните петна по лицето като хлоазма или мелазма, които остават. Понякога могат да се появят и след раждането, а не по време на бременността. Ето защо е добре всички бременни много да внимават с излагането на слънце и да ползват слънцезащитни кремове по време на цялата бременност. За предпочитане са медицинските продукти, които се предлагат за различни видове кожа, включително за такава, склонна към хиперпигментация. За лицето е хубаво да се ползва козметика със слънцезащитен фактор (SPF) поне 30, препоръчва д-р Котевска.

СТРИИТЕ са чест проблем, дължащ се на разтягане на кожата, което е физиологично. Най-често се появяват в областта на гърдите, корема, бедрата. За третиране на кожата се предлага специално олио за стрий, което се прилага няколко пъти на ден (най-важно е да се използва след баня). Стрийте не се появяват при всички жени това зависи от кожата им. Има бременни, които не получават нито една стрия и не се мажат с нищо. Други пък редовно използват различна козметика и въпреки това получават. Има значение и генетичното предразположение, колко бързо наддават килограми по време на бременността, както и колко ще нарасне коремчето им. При стегната и хидратирана кожа рискът да се получат стрий, е по-малък.

БЕНКИТЕ, които са в зоните около корема и гърдите, нарастват. Характерна особеност е, че почти всички стават по-тъмни, което не е толкова притеснително. Но макар и рядко, могат да се трансформират в раково образувание по време на бременността. „Добре е всички бременни след раждането да се консултират с дерматолог за състоянието на бенките си. Ако някоя бенка нарасне много, ако си промени цвета или започне спонтанно да кърви, добре е бъдещата майка да се консултира със специалист своевременно, още преди раждането", съветва д-р Котевска.

РОЗАЦЕЯТА може да се обостри през 9-те месеца. За тези пациентки също Важи правилото да се пазят от слънцето - най-силния провокиращ фактор. Използват се специални медицински продукти с фотозащита, които съдържат съставка, която намалява зачервяването.

Ако някоя жена страда от УРТИКАРИЯ още преди бременността, възможно е тя да се усили, след като забременее. Тогава лечението е много трудно. Преди време се смяташе, че антихистамините не могат да бъдат прилагани, но сега водещи специалисти твърдят, че може да се приемат такива таблетки. Въпреки това самото лечение е доста сложно, предупреждава специалистката.

В случай че майката е носител на вируса ХЕРПЕС СИМПЛЕКС тип 2 (HSV-2) и той е по гениталиите й, тогава има показание детето да бъде родено с цезарово сечение, особено ако инфекцията стане активна в последните месеци на бременността. Сравнително рядко заболяване е гестационният херпес (пемфигоид гестационис). Обикновено започва през втория или третия триместър на бременността, характеризира се с поява на дребни мехурчета, които започват по корема и постепенно се разпространяват по цялото тяло. Обривът е силно сърбящ, не е заразен. Съществува риск бебето да се роди преждевременно или да се роди с подобен везикулозен обрив, който най-често спонтанно изчезва след няколко седмици. При това заболяване лечението е с локални или системни кортикостероиди. Това налага задължителен контрол от дерматолог, както и от гинеколог, който да следи развитието на плода в матката.

Друго заболяване, което може да се появи по време на бременността, е PUPPP (сърбящи уртикоподобни папули и плаки). Започва обикновено към края на бременността и е придружено с поява на изключително сърбящ обрив, който се проявява от корема и се разпространява по тялото. Няколко дни или до месец след раждането спонтанно изчезва. Неприятното е, че сърбежът е много силен. Заболяването не пречи на нормалното развитие на плода.

ЛУПУСЪТ е друго сериозно заболяване - автоимунно, и може да се влоши по време на бременността. Необходимо е да бъде добре контролирано още преди забременяването за превенция на възможните рискове. При по-безобидните проблеми - изсушаване на кожата или по-силно омазняване, бъдещите майки могат да се справят сами, избирайки подходяща медицинска козметика. При появата на обрив, който се задълбочава и не минава, или при промяна на бенките редно е те да потърсят помощ от специалист и да не прибягват към самолечение.

КАКВО НАРУШАВА КОМФОРТА НА КЪРМАЧЕТО

След раждането на бебето се наблюдава излющване на цялата кожа, което е нормално. В първите дни най-често се използва олио. Нова тенденция е новороденото да не се къпе всеки ден, както се препоръчваше доскоро. В САЩ съветват това да става веднъж седмично. Д-р Котевска препоръчва къпането да е 2-3 пъти седмично, а косата - 2 пъти, т.е. главичката да не се мие всеки ден.

Често срещана патология в тази възраст е себорейният дерматит. При него се появяват червени пъпчици и излющване по скалпа, но може и по тялото. Изчезва спонтанно, рядко се налага да се използва крем с цинк, за да мине по-бързо.

В зоната на скалпа се появяват и млечни корички, което е нормално. За тях също има медицински продукти, които помагат да паднат по-бързо. При някои бебета те не падат и остават до 1 год.

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ се отключва около третия месец. Изразява се с поява на сърбеж и червени плаки, най-често по бузките и сгъвките на ръчичките и краката. В по-късен етап се появява изсушаване на цялата кожа. 

Много чест проблем при бебетата е МИЛИАРИЯТА, която се появява от претопляне и изпотяване, защото терморегулацията още не е добре развита. Когато им стане по-топло, избива обрив - малки червени пъпчици по гърдичките и гръбчето. Това стряска майките, които си мислят, че налице е някакъв сериозен проблем. При подобни случаи помагат цинковите пасти.

За ПОДСИЧАНЕТО при смяна на пелените се използват кремове, които се нанасят по ингвиналните гънки, по гениталиите и около ануса. Достатъчно е 2-3 пъти на ден да се направи, за да се предпази нежната кожа на малкото.

„Не препоръчвам на майките да използват мокри кърпички, в тях има много алергени: консерванти, парфюми, които отключват алергия - алармира д-р Котевска. - Имаме много деца с такава алергия, както и такива с алергия към шарената и парфюмирана тоалетна хартия. Измиването да става със специални сапуни и шампоани. Да не се използват омекотители, а праховете за пране да са максимално щадящи. За парабените много се говори, но има други консерванти, които са по-вредни, като метилизотиазолинон, метилхлороизотиазолинон, метилдибромоглутаронитрил, а от парфюмните - fragrance mix 1, mix 2 и перувиански балсам. Има ги в масовата козметика, срещат се с найразлични имена в продуктите. Затова препоръките са да се използва само проверена медицинска козметика, особено за бебетата. Някои кърмачета правят алергия от памперсите, също често се появяват и гъбични инфекции от запарването. Майките идват редовно с тези оплаквания. Тогава се изписват антимикотични мазила в комбинация с цинкови пасти. След изхождане детето трябва веднага да се измива и да му се смени памперсът. При децата над годинка проблемът с памперсите е още по-чест. Някои деца дори носят памперси до тригодишни, неслучайно алергиите и гъбичните инфекции се увеличават постоянно."

* Източник: сп. 9 месеца

Свързани отделения