Чл. кор. проф. д-р Николай Цанков, главен консултант на Клиниката по Дерматология и Венерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, получи поредното академично признание за научните си успехи

Световно известният дерматолог Николай Цанков, който има корени в Щип, бе удостоен с титлата Professor Honoris Causa на Университета "Гоце Делчев" в македонския град от ректора на университета Блажо Боев, съобщи телевизия Sitel. Той е почетен доктор на науките в 18 университета в Европа и по света, но за това признание отбелязва, че е най-скъпото, защото идва от родния град на баба и дядо му, допълва македонската медия.

Получавал съм световни награди, но това признание ми е най-скъпо. То е за моите родители, за майка ми, която не можа да ме види като професор. Особено съм доволен, защото идва от този град, от Щип. Това е доказателство, че един македонец от Щип може да достигне световни висоти”, каза проф. Цанков.

Ректорът на университета Блажо Боев посочи, че университетът "Гоце Делчев" е особено горд, че професор Цанков е в редиците му.

Става дума за изключителна личност в областта на дерматовенерологията, изключителна личност в световен мащаб. За нас като университет е чест той да бъде почетен професор. Мисля, че нашата академична общност получава много в областта на научните изследвания и развитието на медицинските науки, а също и в частта на сътрудничеството с Република България”, каза Боев пред македонските медии.

Проф. Цанков е почетен член на 18 дерматологични дружества по света, редактор на няколко научни списания, автор на множество научни статии и е гост-лектор в десетки световни университети. Специализирал е дерматовенерология в Париж и два пъти е декан на Медицинския факултет в София, посочва македонската медия. Член-кореспондент е на Българската академия на науките. Известен е и с 6-те си експедиции с научни проекти до Антарктида, изтъква македонската телевизия.

Снимки и видео: sitel.com.mk

Свързани отделения