Събитието премина с нови идеи, оптимизъм и надежда за децата с аутизъм в България

Токуда Болница София бе домакин на събитие, което отбеляза напредъка в развитието и грижите за децата аутисти в България. Център за работа с деца с аутизъм Тацитус отбеляза своята пета годишнина като събра заедно свои приятели, дарители и спомоществователи.  Срещата, организирана от Фонд за терапии на деца с аутизъм, обединение на фондация Стъпка за невидимите деца на България и сдружение Тацитус доказа, че стига да има достатъчно воля и подкрепа, може да се направи много и да се помогне на децата да отбележат значителен напредък в развитието и интеграцията си в обществото.

Събитието, водено от Мина Ламбовски, основател на сдружение Тацитус, откриха Ген. Стоян Тонев, заместник-кмет по здравеопазването на Столична община, Ирена Соколова, депутат и член на Комисията по образованието и науката и д-р Ивайло Ваклинов, административен директор на МБАЛ „Токуда Болница София”.  

Ген. Тонев увери представителите на обединените организации, че ще продължават да бъдат подкрепяни от Столична община в техните начинания, които имат морален и прагматичен аспект и са особено важни за обществото.

Ирена Соколова сподели, че когато има желание да се мултиплицират добрите практики, ефектите са големи. Тя разказа още, че допреди няколко години хората са смятали аутизма за заразно заболяване, а сега – благодарение на информационни кампании и ангажираност в обществото, се създава все по-важна подкрепа от компетентни хора, които помагат на каузата.

Административният директор на Токуда Болница д-р Ивайло Ваклинов приветства с добре дошли гостите на форума и поздрави центъра по случай рождения ден. Той изрази задоволстовото си от факта, че Токуда Болница работи в много добро сътрудничество със сдружение Тацитус в името на по-доброто лечение на децата с аутизъм.

Сред гостите на събитието бяха още Милена Дамянова, депутат и бивш зам.-министър на образованието, Калин Каменов, бивш председател на Държавната агенция за закрила на детето, Георги Кадиев, депутат, също с отношение към каузата, г-н Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите и др.

Председателят на фондация Стъпка за невидимите деца на България Владислава Цолова се включи с вдъхновяващи думи за начина, по който каузата обеднинява двете организации, защото „заедно много повече неща се случват успешно”. Тя благодари на съдбата за своето дете – аутист, което я научава да „вижда със сърцето си”.

Срещата продължи с представяне на нова идея – Град на децата – специално място, достатъчно обширно, за да се приемат всички дечица с аутизъм – да се учат и подготвят за живота. Инициативата вече има изготвен архитектурен проект и очаква да бъде реализирана, не без помощта на благородни дарители, спомоществователи и застъпници за каузата.

Вдъхновяващо бе и представянето на напредъка, който децата в центъра са претърпели. Мина Ламбовски показа трогателни, но мотивиращи истории на много дечица, които се обучават в центъра и получават истински възможности да се интегрират в обществото след заниманията с тях. Това е доказателство, че е напълно възможно с правилна терапия и хора, отдадени на грижите за тези деца, да се постигне изключителен напредък.

В края на срещата се включиха и родителите на някои от децата, обучавани и лекувани в центъра. Те благодариха за грижите и пожелаха на Тацитус да продължава да се развива успешно, защото това е единственото място в България, което предлага адекватна терапия за техните малки съкровища.