Фокусът тази година са кожните проблеми при медицинските специалисти, получени от използването на лични предпазни средства в борбата с COVID-19. Организирани са безплатни прегледи, алергологични тестувания и информационно обезпечаване относно превенцията и терапията.  

Традиционната инициатива на Българското дерматологично дружество ще се проведе през целия месец декември като в пандемичната година кампанията ще бъде насочена към медицинските специалисти на първа линия и професионалните кожни реакции, провокирани от предпазните средства, задължително използвани от тях в работната среда при борбата с инфекцията. Като професионалната група в най-пряк контакт с вируса на COVID-19 и необходимостта от непрекъснато носене на защитни средства и употреба на дезинфектанти, медицинските специалисти са най-засегнати от кожни алергични реакции, провокирани от контакта на кожата с предпазните средства. Установено е, че двама от трима медици получават реакция на кожата от носене на маски, ръкавици, костюми и често използване на дезинфектанти. 

Кампанията, в която активно участва Клиниката по Дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, предвижда безплатни прегледи и консултации, съвети за профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с COVID-19 и с кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти.

В Болница Токуда желаещите да се прегледат и тестуват медици могат да го направят след записване на час на тел: 02/ 403 4933 или 02/403 4000. 

Професионалните кожни заболявания, предизвикани от условията на работа в пандемията, могат да се разделят в четири групи: 

  • Механично увреждане на кожата
  • Увреждане на кожата, свързано с влага
  • Контактни реакции
  • Обостряне на вече съществуващи дерматози

Най-засегнати са кожните участъци в пряк контакт със защитното оборудване и дезинфектантите. Най-чести проблеми са екзема на ръцете, свързаните с носене на маска: маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго и обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).

В инициативата се включва и компанията biotrade с дарителска акция на продукти, подходящи за адекватна грижа в настоящата ситуация за кожата на ръцете, лицето и скалпа. Първата част от дарението, което Болница Токуда вече получи, е иновативният крем за ръце на biotrade, който възстановява естествената водно-липидна бариера и поддържа еластичността на кожата на ръцете, като с това намалява риска от появата на раздразнения.

Свързани отделения